Ταυτότητα
Σημείο αναφοράς του καλλιτεχνικού προγραμματισμού των Γιορτών Ρόκκας αναδείχθηκε η μετατροπή του χωριού της Κεράς σε μια τεράστια θεατρική σκηνή με την πρωτότυπη δράση θεάτρου Κερά Μια Σκηνή, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου. Ένα ολόκληρο χωριό έγινε το σκηνικό τοπίο για να παρακολουθήσει ο θεατής, με το χάρτη του στο χέρι, θεατρικά δρώμενα και σύντομες ερμηνείες από έναν πολυσυλλεκτικό θίασο.
Κάθε χρονιά ενεργοποιούμε επαγγελματίες με βάση ή καταγωγή την Κρήτη, καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία στα παραστατικά δρώμενα από όλη την Ελλάδα καθώς και ξένους καλλιτέχνες. Κάθε καλλιτέχνης «φέρνει» και συνεργάτες του, δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο δίκτυο επαγγελματιών που βρίσκεται, ζυμώνεται, συνεργάζεται και κρατάει επαφή ακόμα και μετά τις Γιορτές Ρόκκας. Κατά τη διάρκεια της δράσης, όπου και να πηγαίνεις στα χωριά κάποιος κάνει πρόβα, κάποιος μάθημα, άλλοι τραβάνε βίντεο ή φωτογραφίες, άλλοι κάθονται στο καφενείο και τα λένε με τους ντόπιους, άλλοι συμμετέχουν στα εργαστήρια. Άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, τις τέχνες, τα ενδιαφέροντα συναντιούνται, τρώνε όλοι μαζί, δημιουργούνε και μεταμορφώνουν την Κερά σε ένα θεατρικό χωριό. Και όπως είπαν οι κάτοικοι… «Άλλος τόπος τα χωριά μας».
Όραμα δράσης θεάτρου ΚΜΣ
Να ανατρέψουμε το συμβατικό κάδρο θέασης, να δημιουργήσουμε μια ολιστική εμπειρία στον θεατή, ώστε τα όρια μεταξύ θεάτρου και ζωής, τέχνης και πραγματικότητας να μπερδεύονται και το κράμα τους να αμφισβητεί τους παραδοσιακούς ρόλους στο θέατρο, ποιος είναι ο καλλιτέχνης και ποιος είναι ο θεατής.
Ταυτόχρονα να επιτύχουμε μια ολιστική προσέγγιση της τέχνης του θεάτρου με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις παράλληλες δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε επαγγελματίες καλλιτέχνες αλλά και στο ευρύτερο κοινό.
Οι βασικοί στόχοι της δράσης θεάτρου Κερά Μια Σκηνή αφορούν 2 ενότητες:
Η πρώτη ενότητα στρέφεται γύρω από την ίδια την τέχνη του θεάτρου και σε αυτή την ενότητα εντάσσονται οι εξής στόχοι:
η έρευνα γύρω από την παραστατική τέχνη
η ενδυνάμωση νέων καλλιτεχνών
η επιμόρφωση επαγγελματιών του χώρου
η δικτύωση των ντόπιων καλλιτεχνών μεταξύ τους αλλά και με διεθνείς συνεργασίες
Η δεύτερη ενότητα στρέφεται γύρω από την ανάπτυξη κοινού και την διάδραση με την τοπική κοινωνία. Σε αυτή την ενότητα συναντάμε τους εξής στόχους:
Να κάνουμε το θέατρο προσβάσιμο σε όλους. Ακόμα και σε ένα μικρό χωριό της ενδοχώρας μπορεί να δημιουργηθεί ένας ζωντανός πυρήνας τέχνης που συνδέεται με άλλες πόλεις, μετατρέποντάς στο σε έναν εξωστρεφή χώρο πολιτισμού.
Να φέρουμε τα παιδιά και τους νέους σε επαφή με το θέατρο με στόχο την έκφραση και τη δημιουργία
Να εξερευνήσουμε νέες συμμετοχικές διαδικασίες στην παραστατική τέχνη