ΚΕΡΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 2021

Μικρές Επαναστατικές Αφετηρίες

Μικρές Επαναστατικές Αφετηρίες – 2021

Μικρές Επαναστατικές Αφετηρίες 

 

Δραματουργία της Δράσης Θεάτρου: 

Με αφορμή την ιστορία της Αντωνούσσας, της πρώτης γυναίκας επαναστάτριας της περιοχής, θα αφηγηθούμε  τις μικρές επαναστατικές αφετηρίες, εκείνες που γεννάνε κίνητρα και υπερβάσεις μέσα από πρωτότυπα κείμενα αλλά και κείμενα του θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Εξερευνούμε τις συνθήκες που δημιουργούν συγκρούσεις μεταξύ παλιού και νέου, ανακαλύπτουμε αντιθέσεις που δημιουργούνται όταν η προσωπική Αλήθεια μάχεται με την συλλογική επιθυμία και απορούμε εάν ο ήρωας και ο αντιήρωας είναι το ίδιο πρόσωπο, μα με άλλες μονάδες μέτρησης: αυτές των κοινωνικών συμβάσεων. 

Κι όλα αυτά, τα μετατρέπουμε σε βίωμα μέσα από τις παραστατικές τέχνες, την δημιουργική γραφή και την τεχνολογία, ως αποτέλεσμα μίας σειράς εργαστηρίων που σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν, να επιμορφώσουν, να προετοιμάσουν  και να οχυρώσουν υφιστάμενους και εν δυνάμει επαγγελματίες καλλιτέχνες για τις συνθήκες που ήρθαν και ακολουθούν.

Πρόγραμμα Μικροί Θεατρικοί Χώροι

Για πρώτη φορά, οι Γιορτές Ρόκκας, δημιουργούν ένα δίκτυο συνεργασιών με μικρούς θεατρικούς χώρους της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας σκοπεύοντας στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών και την στήριξη των βαθιά πληττώμενων χώρων πολιτισμού.

Οι μικροί χώροι τέχνης στις πόλεις και τα χωριά λειτουργούν σαν μικροί πυρήνες πολιτισμού και διάδρασης ανάμεσα στην Τέχνη και την κοινωνία. Μέσα σε αυτούς του χώρους εκπαιδεύονται οι καλλιτέχνες του Αύριο, δημιουργούνται οι πρώτες εμπειρίες θέασης αλλά και πειραματίζονται οι επαγγελματίες καλλιτέχνες με τις μεθόδους και τις πρακτικές των παραστατικών τεχνών. 

Χώροι όπως θεατρικά εργαστήρια, μικρές σκηνές, ερευνητικά κέντρα παραστατικών τεχνών, κέντρα χορού, γίνονται το σημείο συνάντησης ανθρώπων, τεχνών και μέσων. 

Αυτοί οι χώροι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία και οι επαγγελματίες των τεχνών έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη της συσπείρωσης, ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης.

Οι διαστάσεις και το αποτύπωμα του προγράμματος δικτύωσης είναι αμφίδρομες και ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια των Γιορτών Ρόκκας σε μια περίοδο που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο που θα λειτουργήσει ως πυρήνας συνεργασίας και προώθησης των καλλιτεχνών. Έτσι, οι Γιορτές Ρόκκας μπαίνουν σε κάθε χώρο Τέχνης και κάθε συμμετέχων καλλιτέχνης γίνεται εκπρόσωπος των Γιορτών Ρόκκας. Μέσα από το πρόγραμμα ‘Μικροί θεατρικοί χώροι’, και μέσα στον επόμενο χρόνο, τα θεατρικά έργα θα διαδοθούν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και σε άλλα φεστιβάλ, αυξάνοντας την ορατότητα και την εξωστρέφεια των Γιορτών Ρόκκας, ενώ παράλληλα θα δομηθεί ένα ισχυρό δίκτυο συνεργασιών με χώρους και καλλιτέχνες σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα κομβικής σημασίας σε μία περίοδο που καλλιτέχνες και επαγγελματίες των Τεχνών έχουν πληγεί πολλαπλώς από τις συνέπειες της πανδημίας.

 

Εργαστήριο θεάτρου// Εργαλειοθήκη Επαγγελματιών της Τέχνης

Πραγματοποιείται ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο-masterclass που απευθύνεται σε επαγγελματίες των Τεχνών, στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να συστηθούν και να εκπαιδευτούν με τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη και την προώθηση του έργου τους. Αναγνωρίζοντας αυτό το κενό στη σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική, απαντάμε στο πρόβλημα δημιουργώντας μια σειρά εισηγήσεων που θα συστήσουν αυτά τα εργαλεία στο σύνολο των καλλιτεχνών που θα βρεθούν στην δράση θεάτρου.

Παράλληλη δράση: Ομιλίες και Συζητήσεις Θεάτρου

Στο πλαίσιο των Γιορτών Ρόκκας και της δράσης θεάτρου Κερά Μια Σκηνή, θα πραγματοποιηθούν για 3η φορά, ανοιχτές συζητήσεις με καλεσμένους θεωρητικούς και πρακτικούς των παραστατικών τεχνών. Στόχος μας είναι να ανταλλάξουμε απόψεις για τη σύγχρονη παραστατική σκηνή και να παρακολουθήσουμε την θεατρική πρακτική.