Γιορτές Ρόκκας 2018

…Τέχνες γεμάτες Αύγουστο…

Με διάρκεια εικοσιμία ημέρες, οι Γιορτές Ρόκκας 2018 αποτέλεσαν σημείο συνάντησης για φιλόμουσους και καλλιτέχνες απο όλη την Ελλάδα, σε μια διοργάνωση αφιερωμένη στις τέχνες και την ομορφιά της κρητικής γής και των ανθρώπων της. Μουσική, χορός και θέατρο ζωντάνεψαν κάθε γωνιά των δύο χωριών και κόσμος απο κάθε γωνιά της Ελλάδας γέμισε δρόμους και στενά.

 

μουσική

Πλατεία Ρόκκας

Τελετή Έναρξης Γιορτών Ρόκκας

Τη βραδιά της 6ης Αυγούστου άνοιξαν οι χοροί των εργαστηρίων κίνησης των γιορτών, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Φαίδρας Πισιμίση. Ο παραδοσιακός χορός προσαρμόστηκε στη σύγχρονη εποχή, αναμειγνύοντας τις νόρμες της κίνησης και δημιουργώντας τα βήματα που ακολούθησαν δεκάδες χορευτές από πολιτιστικούς συλλόγους στην Τελετή Έναρξης, σε έναν χορό εμπνευσμένο από τη σπείρα που αποτυπώνεται στο μετάλλιο των Γιορτών Ρόκκας. Παράλληλα, δημιουργίες από τα εργαστήρια Κρουστών του Γιάννη Παπατζανή και κατασκευής φαναριών (Lanterns) που επιμελήθηκε η Τζωρτζίνα Δρακούλη-Σόλο, συνόδευσαν την παράσταση δημιουργώντας ένα αξέχαστο θέαμα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΩΤΑΣ ΝΕΓΚΑ

Η Τελετή Έναρξης κορυφώθηκε με τη συναυλία της Γιώτας Νέγκα, η οποία ξεσήκωσε το κοινό με ήχους και μουσικές από την πολυετή, επιτυχημένη προσωπική της πορεία. 

Η βραδιά έκλεισε σε ρυθμούς παραδοσιακού γλεντιού με τον μοναδικό Λευτέρη Κουμή και το βιολί του.

 

Συμμετέχοντες στην Τελετή Έναρξης Γιορτών Ρόκκας 2018:

 

Γιανναράκη Δέσποινα, Γιαννικάκη Ευαγγελία, Γομπάκης Κώστας, Καστανάκη Στέλλα Μαρία, Μαρκουλάκη Κατερίνα, Μαρτιμιανάκη Μαρία, Μιχελιδάκης Νίκος, Μπατάκης Ζαχαρίας, Μπενιουδάκη Βάσια, Μπονατάκη Μαριτόνια, Μυσιρλάκη Κατερίνα, Πολυχρόνη Δήμητρα,  – Σημαντηράκης Βασίλης, Στεφανάκη Χριστίνα, Τσαγκαράκη Αργυρώ

 

 

εικαστικά

Κερά

Εργαστήριο Λιθοξόων

Yπεύθυνη εργαστηρίου: Ασπασία Παπαδοπεράκη

Εισηγητής: Γιώργος Μαρτσάκης

Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο λιθοξόων της Ασπασίας Παπαδοπεράκη, προσελκύοντας καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας στα χωριά. Αυτή τη χρονιά, μαθητές περασμένων ετών καθοδήγησαν τους νέους συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν ένα μικρό πυρήνα λιθοξόων, οι οποίοι και αποτέλεσαν τη βασική ομάδα υποστήριξης του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής για το 2019.

 

εικαστικά

Κερά

Εργαστήριο Ψηφιδωτού

Εισηγητής: Κούλα Μπορμπουδάκη

 

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ψηφιδωτού, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία του ψηφιδωτού και την εξέλιξη του στην περιοχή της Κισάμου. Σε επίπεδο πρακτικής, γνώρισαν τις τεχνικές κατασκευής ενός ψηφιδωτού και δημιούργησαν οι ίδιοι ένα έργο από μάρμαρο και γρανίτη.

 

 

θέατρο

Κερά

Κερά Μια Σκηνή

Στις 12 Αυγούστου οι Γιορτές Ρόκκας μετέτρεψαν ένα ολόκληρο χωριό, την Κερά, σε μία μεγάλη σκηνή θεάτρου. Ογδόντα καλλιτέχνες και συντελεστές, οι χωριανοί της Ρόκκας και της Κεράς και πολλοί εθελοντές μετουσίωσαν τις αυλές, τα σπίτια και τους δρόμους του χωριού σε μία τεράστια σκηνή που φιλοξένησε δεκαπέντε θεατρικά δρώμενα και τέσσερις θεατρικές δράσεις για παιδιά.

 

Ο έρωτας, ο θάνατος, οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες και οι μικρές και μεγάλες χαρές και δυσκολίες της ζωής αποτυπώθηκαν μέσα από ένα σύμπλεγμα ελληνικών κειμένων όλων των χρονολογικών περιόδων, ιστοριών θεάτρου αλλά και ιστοριών του χωριού και των κατοίκων του, δημιουργώντας έναν ζωντανό πυρήνα πολιτισμικής διάστασης. Η Τέχνη έγινε βίωμα και η βόλτα μέσα από το χωριό έγινε κοινωνικό και πολιτισμικό γεγονός.

 

Η δράση “Κερά Μια Σκηνή” άφησε το αποτύπωμά της πρωτίστως στο ίδιο το χωριό, που είδε τους δρόμους, τις αυλές και τις πλατείες του να σφύζουν από κόσμο και πολιτισμό, μα και σε όλους τους συμμετέχοντες και θεατές, οι οποίοι έγιναν μάρτυρες μίας ομαδικότητας με αξία τόσο συλλογική όσο και κοινωνική.

 

Συντελεστές:

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μέτη Παναγιωτοπούλου

Δραματουργία- Αφήγηση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Μουσική Αφήγηση: Μπαμ

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Παπαευαγγελίου

Σκηνική Επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη, Γιώργος Κοκολάκης

Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη

Υποστήριξη Παραγωγής: Γιάννης Γιαννακάκης

 

Oι καλλιτέχνες: Μπαμ, Hippotheater group, Σταύρος Λιλικάκης, Ομάδα Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο, Ιώ Ασηθιανάκη, Θεώνη Κουτσουνάκη, Στέλλα Σκορδαρά, Αθηνά Μαθιουδάκη, Μυρτώ Τζιγκουνάκη, Χρήστος Ροδάμης, Άρης Ντελία, Ζωή Ξανθοπούλου, Πολοπετράκη Γεωργία, Ζαϊμάκης Κώστας, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Χρόνης Σαμπουτζάκης, Αγγελική Κουρνιδάκη, Φρίξος Μανασάκης, Φανή Γεωργακάκη, Λήδα Δάλλας, Eμμανουέλα Kορκή, Λουκιανή Παπαδάκη, Νίκος Παπαευαγγελίου, Γιώργος Κοκολάκης, Μικέλα Παπαδουλάκη.

Στις δράσεις θεάτρου για παιδιά συμμετείχαν:Μαρία Δρακάκη, Κατερίνα Καρυωτάκη, Άννα Νεμπαυλάκη,Ελένη Γουβεράκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Άννα Κοντολέων, Νίκος Καμπιανάκης, ΛέναΒερυκάκη, Γιάννης Φουντουλάκης, Χρυσάνθη Σημανδηράκη.

 

μουσική

Κερά

Σεμινάριο Google Grow Greek Tourism Online

Μέσα από το σεμινάριο της Google οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για επιτυχημένα παραδείγματα ψηφιακού μάρκετινγ, καθώς και για τη χρήση βασικών διαδικτυακών εργαλείων για την προώθηση της επιχείρησής τους. (ert.gr)

 

εικαστικά

Κερά

Εργαστήριο Κλασικού Μαντολίνου & Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων

Η Αθηναϊκή Μαντολινάτα Νικόλαος Λάβδας προσκάλεσε τον διεθνούς φήμης Ιταλό συνθέτη και μαέστρο Claudio Mandonico, για να παρουσιάσουν ένα νέο πρόγραμμα στα πρότυπα ευρωπαϊκών ορχηστρών του είδους. Επιπλέον, με την καθοδήγηση του Γιώργου Γουμενάκη στα μαθήματα μαντολίνου, οι συμμετέχοντες προετοίμασαν ένα κλασικό ρεπερτόριο και γεύτηκαν την αίσθηση της μουσικής πληρότητας που μπορεί να προσφέρει μια πρόβα ορχήστρας. 

 

Το αποτέλεσμα; Ο ήχος του μαντολίνου όπως ταξίδεψε μέσα από τα μπαρόκ σαλόνια της Ευρώπης, πέταξε πάνω από τα ναπολιτάνικα αμπέλια, μέσα σε ιταλικές ταραντέλες και άφησε το στίγμα του στα Επτάνησα, στην Κρήτη και στις άλλες φιλόξενες γωνιές της Μεσογείου.

 

 

εικαστικά

Ρόκκα & Κερά

Διαδρομή Ανακάλυψης

Στις 19 Αυγούστου, οι επισκέπτες περιπλανήθηκαν σε έναν γαστρονομικό χάρτη στην περιοχή της Κισσάμου, ανακαλύπτοντας τα χωριά μέσα από τις ιδιαίτερες γεύσεις που έχει το καθένα να προσφέρει. Η ξενάγηση έγινε με λεωφορεία και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν οινοποιεία, τυροκομεία και ντόπιες επιχειρήσεις δοκιμάζοντας ιδιαίτερες και παραδοσιακές γεύσεις.

 

μουσική

Αρχαιολογικός Χώρος

Συμφωνική Συναυλία

Οι Γιορτές Ρόκκας 2018 κορυφώθηκαν την νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, 26 Αυγούστου 2018, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ σε διεύθυνση του διακεκριμένου Έλληνα αρχιμουσικού Μύρωνα Μιχαηλίδη, με σολίστ τον Κωνσταντή Σφέτσα (Τσέλο).

Η μουσική σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο και την πανσέληνο δημιούργησε μία ατμόσφαιρα μεθυστική,  αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ξεκίνησε με μουσική του συνθέτη Άντονι Ντβόρζακ με σόλο στο τσέλο, ακολούθησε μια συμφωνία του πρώιμου Θεοδωράκη “Το πανηγύρι στην Ασί Γωνιά”, έπειτα  μουσικές του Πονκιέλι, και ένα μέρος από τους 21 Ουγγρικούς χορούς του Μπραμς. 

 

 

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Η πλατεία Ρόκκας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο από τον οποίο θα έρθετε.

Μοιραστείτε αυτή την εκδήλωση