Γιορτές Ρόκκας 2022

…Τέχνες γεμάτες Αύγουστο…

Εννέα χρόνια μετά την, ιστορική πια, πρώτη διοργάνωση, που έδωσε πνοή σε αυτή την μικρή κοιτίδα της Κρήτης και του χάρτη, οι «χειροποίητες» Γιορτές Ρόκκας επιστρέφουν ξανά το 2022, 25 Ιουλίου με 12 Αυγούστου, πιο ώριμες και δυναμικές από ποτέ. Ενεργό και αποφασιστικό ρόλο και φέτος παίζουν οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών, που διοργανώνουν τις μουσικές, θεατρικές, εικαστικές εκδηλώσεις και τις ποικίλλες εκπαιδευτικές δράσεις. Εμπεριέχοντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, με όχημα και ασπίδα την αγάπη, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της κοινότητας, οι γιορτές Ρόκκας φέτος θέλουν να επιστρέψουν σε δημιουργία όσα απλόχερα έλαβαν χρονιά με τη χρονιά από το 2013.

Φέτος, οι γιορτές Ρόκκας έχουν στον πυρήνα τους την αντανάκλαση. Από την Ρόκκα και την Κερά, αντανακλούν στο πολιτιστικό τοπίο το πάντρεμα της σύγχρονης τέχνης με την παράδοση. Αντανακλούν τη συνύπαρξη θραυσμάτων πολιτισμού με την γοητεία αλλά και τον ρεαλισμό της καθημερινότητας δύο χωριών 30 κατοίκων.

Η πλατεία και το καφενείο του χωριού, ο περήφανος αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας Κισάμου, οι κάμαρες εγκαταλελειμμένων σπιτιών, το ζεστό φαγητό που φιλεύουν οι κάτοικοι επισκέπτες και δημιουργούς, τα σκιερά δέντρα της Κεράς, οι πέτρες που έχουν τόση ιστορία, οι θεατές που βιώνουν τη μοναδική εμπειρία από χώρο σε χώρο, η μουσική στην πανσέληνο, τα γέλια από τα εργαστήρια, τα χειροκροτήματα μετά την παράσταση, τα έργα τέχνης, οι κάτοικοι στο κατώφλι των ανοιχτών σπιτιών, και βέβαια οι συμμετέχοντες, όλοι γίνονται κομμάτια του ίδιου καθρέφτη: αφήνουν να τους διαπεράσει και αντανακλούν οι ίδιοι το φως που μας ενώνει.

εικαστικά

Κερά

Εργαστήριο Origami και Tanzaku από τη Shizuka Hariu

Φέτος το καλοκαίρι, οι Γιορτές Ρόκκας συναντούν την πιο ρομαντική Ιαπωνική παράδοση μέσα από τα εργαστήρια της Shizuka Hariu!

Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνης θα μας μυήσει στην τέχνη του Origami αλλά και του Tanzaku.

Η γιορτή Tanabata ή Γιορτή των Αστεριών, θεωρείται η πιο ρομαντική γιορτή στην Ιαπωνία: οι Ιάπωνες γράφουν τις ευχές τους σε μακριά, πολύχρωμα χαρτάκια (tanzaku) τα οποία κρεμούν σε κλαδιά. Tanabata σημαίνει «το έβδομο βράδυ». Στο εργαστήριο της Shizuka Hariu, θα γιορτάσουμε μαζί την Ιαπωνική παράδοση αλλά και τους θρύλους και τις παραδόσεις της Ρόκκας και της Κεράς. Όλοι μαζί, θα φτιάξουμε υπέροχες φιγούρες από χαρτί και θα γράψουμε τις ευχές μας σε πολύχρωμες λωρίδες χαρτιού που θα ενωθούν όλες μαζί, συμβολίζοντας το φετινό μας αντάμωμα.

Τα χρώματα των Tanzaku είναι εμπνευσμένα από την «Θεωρία των 5 στοιχείων» (ξύλο, φωτιά, γη, μέταλλα, νερό) και το κάθε ένα έχει το δικό του ιδιαίτερο συμβολισμό.

Ποιος είναι αυτός; Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί! –

*Το κάθε εργαστήριο είναι αυτοτελές και έχει διάρκεια 2 ωρών.

*Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών και άνω

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/

 

Βιογραφικό Shizuka Hariu

Η Shizuka Hariu είναι διεθνής διεπιστημονική σχεδιάστρια και σκηνογράφος.

Από το 2009, είναι συνιδρύτρια του γραφείου αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας SHSH με έδρα στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Τόκυο. Εξειδικεύεται στην σκηνογραφία του σύγχρονου χορού. Στις σκηνικές δουλειές της συμπεριλαμβάνονται,  μεταξύ άλλων, τα projects Cloud/Crowd (New National Theatre Tokyo), No Body (Sadler’s Wells), Solid Traces (Charleroi Danses), Réflexions sur Table Verte (Olga de Soto), Kunsten Festival Centre 2012(Kunsten festival des arts), Pénombre (Rosalba Torres, Les ballets C de la B),Compil d’Avril (Charleroi Danses), Love Love Robot (Yasuyuki Endo, Star Dancers Ballet), Closer (Deep Blue), Kaku (Maha Works), Hopscotch (Rabbit Hole Collective), Citizen (Shobana Jeyasingh), View Masters (Rebecca September) και Sacred Monsters (Akram Khan Company and Sylvie Guillem) το οποίο έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Παραγωγές στις οποίες εργάστηκε έχουν παρουσιαστεί σε σκηνές όπως το Sadler’s Wells και The Place Theatre στο Λονδίνο, La Monnaie Opera House and Beursschouwburg στις Βρυξέλλες, Théâtre des Champs-Élysées και Centre Pompidou στο Παρίσι, Sydney Opera House, Tokyo Bunka Kaikan, HAU2 στο Βερολίνο. Είναι επίσης μέλος της Κοινωνίας των Βρετανών σχεδιαστών θεάτρου και της Ιαπωνικής Ένωσης Θεάτρου για σχεδιαστές και τεχνικούς. Στα βραβεία και στις διακρίσεις της περιλαμβάνονται αναφορές όπως “One of The best New Stage Designers in UK,” (The Guardian, 2019) και διακρίσεις όπως  Bronze medal for World Stage Design (2017), Sagawa Yoshio Opera Award (2020), D&AD Design Award, German Design Award, Tokyo Design Award, Pola Art Foundation Award και άλλες. Έχει ολοκληρώσει τις διδακτορικές της σπουδές στη σκηνογραφία στο Λονδίνο

εικαστικά

Κερά

Αντανακλάσεις σε συνέχεια

Έκθεση των installations της Dr. Shizuka Hariu στην Κερά, εμπνευσμένα από τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής!

Η Shizuka Hariu, που η δουλειά της συνδυάζει την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία και σαρώνει τα σύγχρονα διεθνή καλλιτεχνικά βραβεία, έχει εκθέσει τα έργα της στους μεγαλύτερους χώρους τέχνης του κόσμου, από το Βρετανικό Μουσείο έως την Όπερα του Τόκιο. Τον Ιούλιο, θα βρίσκεται στην Ρόκκα και την Κερά, ολοκληρώνοντας το εικαστικό της έργο. Εμπνευσμένο από τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής, το επιβλητικό φως της Πανσέληνου αλλά και το φετινό θέμα των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση, το έργο της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας θα φωτίσει τους ορατούς και αόρατους κόσμους που δημιουργεί η συνάντηση του παρελθόντος και του μέλλοντος, της ζωής που υπήρχε κάποτε στα χωριά με τη ζωή που ονειρευόμαστε ότι θα έρθει ξανά.

To εικαστικό της έργο θα αποτελείται από δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι η ιδιαίτερη σκηνογραφία της κεντρικής σκηνής στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, όπου πραγματοποιούνται οι μουσικές εκδηλώσεις των Γιορτών Ρόκκας, με κορύφωση στην Πανσέληνο του Αυγούστου. Η κατασκευή της Hariu εμπνέεται από το φετινό θέμα των Γιορτών, την αντανάκλαση, και δημιουργεί μία εικαστική αντανάκλαση της σελήνης.

Το δεύτερο είναι ένα σύνολο από 10 ειδικά, φωτιστικά installations στην Κερά, που θα δημιουργηθούν με έμπνευση τους τοπικούς θρύλους σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες και τους δραματουργούς των Γιορτών Ρόκκας. [Η επιλογή των κειμένων, των θρύλων και των παραμυθιών έγινε σε συνεργασία με την ομάδα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «οι Παραμυθάδες της πόλης-των Χανίων».
Ο επισκέπτης από τις 25 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου μπορεί να περιπλανηθει στα σοκάκια της Κερας και να ανακαλύψει τις φωτιστικες εγκαταστάσεις και τους μύθους της περιοχής.

 

Πατήστε πάνω στο χάρτη για να δείτε τα σημεία

 

Συντελεστές:

Σύλληψη και σχεδιασμός: Shizuka Hariu / SHSH Architecture + Scenography

Η δραματουργία των κατασκευών βασίζεται σε παραμύθια και ιστορίες της προφορικής παράδοσης της Κρήτης.

Επεξεργασία και επιμέλεια ιστοριών: Βάνια Σταμπολάκη, αφηγήτρια, «Παραμυθάδες της πόλης – των Χανίων»

Πρωτότυπο κείμενο «Οι πειρατές της Γραμβούσας» : Αγγελική Μπεμπλιδάκη, αφηγήτρια – Παραμυθάδες της πόλης – των Χανίων

Απόδοση ιστοριών στα αγγλικά και επιμέλεια: Δημήτρης Προύσαλης, αφηγητής – Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη

Οι αφηγητές των μύθων και των παραδόσεων για τις Γιορτές Ρόκκας: Στεφανής Τσοντάκης, Κατίνα Καστανάκη, Σοφία Αρκούλη, Αγγελική Σαριδάκη, Μαρίνα Τσούσια, Αθηνά Χαριτάκη, Μέτη Παναγιωτοπούλου, Στέλλα Καστανάκη, Κωστής Γαβριλάκης, Θοδωρής Παρασκάκης, Κούλα Τσοντάκη.

Σύμβουλος σχεδιασμού: : Shin Hagiwara / SHSH Architecture + Scenography

Υλικά και επίβλεψη κατασκευής: Θοδωρής Παρασκάκης

Κατασκευή: Σήφης Χριστάκης, Βασίλης Καστρινάκης

Εκτυπώσεις: Μπάμπης Κατσουλακης

Φωτισμός κατασκευής: Τάσος Χαιρετακης

Δημιοργία μακέτας: Manon Boncourt / SHSH Architecture + Scenography

 

μουσική

Πλατεία Ρόκκας

Τελετή Έναρξης

Το 2022, όπως κάθε χρόνο, η Τελετή Έναρξης των Γιορτών Ρόκκας θα ξεκινήσει αργά το απόγευμα στην πλατεία της Ρόκκας, σηματοδοτώντας τη συνάντηση που περιμέναμε όλο το χρόνο! 

 

Μουσική συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου

H Ελένη Τσαλιγοπούλου μας προσκαλεί αυτό το καλοκαίρι στη «Λαϊκή βραδινή». Μία συναυλία γεμάτη σπουδαία τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει! Μαζί της έξι σημαντικοί δεξιοτέχνες μουσικοί και δημιουργοί μουσικής, γνώστες και ανανεωτές του είδους:

Ο Μανώλης Πάππος στο μπουζούκι, ο Γιάννης Παπαγεωργίου στη λαϊκή κιθάρα και το τραγούδι, ο Σάκης Καρακώστας στο βιολί , ο Βαγγέλης Καρίπης στα κρουστά, ο Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου στην ηλεκτρική κιθάρα και ο Άγης Παπαπαναγιώτου στο κοντραμπάσο, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, την ποιότητα και το μεγάλο ταλέντο του.

 

Αφορμή για τη δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος ο νέος δίσκος που ετοίμασε η Ελένη Τσαλιγοπούλου με τραγούδια του πολύ αγαπημένου της συνθέτη Απόστολου Καλδάρα, ένα όνειρο ετών για εκείνη που επιτέλους πραγματοποιήθηκε.

Η προετοιμασία αυτού του δίσκου την ώθησε να εξερευνήσει ακόμη περισσότερο τους δρόμους του λαϊκού, του ρεμπέτικου αλλά και του σύγχρονου λαϊκότροπου τραγουδιού.

Και το αποτέλεσμα αποτυπώνεται τώρα στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο και προχωρούν στο μέλλον, αλλά και με νεότερα τραγούδια που εντάσσονται στο κλίμα, μέσα από την φρέσκια «ανάγνωση» και τις ερμηνείες μιας πληθωρικά ταλαντούχας ομάδας. Αυτό το καλοκαίρι, «Λαϊκή βραδινή», με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους εμπνευσμένους φίλους της να μας προσκαλούν να αφεθούμε στη ζεστασιά των πιο αγαπημένων τραγουδιών και να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα, πάνω και κάτω από τη σκηνή!

 

Πληροφορίες:

Συναυλία Ελένης Τσαλιγοπούλου

Μέρος: Πλατεία Ρόκκας

Ημερομηνία: 31 Ιουλίου 2022

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμή εισιτηρίου: 15€ (μειωμένο 12€)

Προπώληση: 12€

Σημεία προπώλησης:

• Παντοπωλείο “Mikro Typos Καπνός Γεύσεις” – Κίσσαμος, Ηρώων Πολυτεχνείου 151- T: 2822022150

• Βιβλιοπωλείο “Librairie” Απέναντι από Πνευματικό Κέντρο

• Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι) – Χανιά, Πλατεία Κατεχάκη, T: 2821034200

• Online κράτηση εισιτηρίων για παραλαβή από το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: https://bit.ly/tsaligopoulou_grokkas22_kam

Δρομολόγια ΚΤΕΛ:

• Χανιά-Ρόκκα αναχώρηση 19:00 από ΚΤΕΛ Χανίων

• Κίσαμος-Ρόκκα 20:00 από ΚΤΕΛ Κισάμου

Κόστος ανά διαδρομή 5 ευρώ. Επιστροφή προς Χανιά και Κίσαμο, μετά το τέλος της συναυλίας.

 

εικαστικά

Κερά

Πώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον κόσμο μέσα από την κίνηση; 

Τα βήματα του χθες, στο αύριο 

Τα βήματα που κάθε χρόνο συνθέτουν τις διαδρομές των Γιορτών Ρόκκας και οδηγούν τους επισκέπτες στα μονοπάτια των χωριών,  φέτος θα γίνουν σπουδή πάνω στις ιστορίες, τα παραμύθια και τις παραδόσεις του τόπου μας. Θα γίνουν βήματα ρυθμικά, σύγχρονα και παραδοσιακά, και θα μας οδηγήσουν σε μονοπάτια εξερεύνησης, μέσα από εργαστήρια χορού. 

Ο χορός είναι η γλώσσα που όλα τα σώματα μπορούν να μιλήσουν, και εμείς φέτος θα απευθυνθούμε με αυτή τη γλώσσα στους επισκέπτες μας για να τους διηγηθούμε τις ιστορίες μας.  

 

Εργαστήρι Αυτοσχεδιασμού, Ανδρονίκη Μαραθάκη

2-3-4 Αυγούστου,  19:00-21:00

Μία αυτοσχεδιαστική πρακτική χορού που προτείνει ένα Δρόμο για να διερευνηθεί το πώς νιώθουμε την κίνηση και ποιες είναι οι δυνατότητες που απελευθερώνονται μέσω αυτής της παρατηρησης. Το εργαστήριο αναπτύσσει ικανότητες όπως η ευαισθητοποίηση των αισθήσεων μέσω της κίνησης, η αυτορρύθμιση, η κριτική ικανότητα της σκέψης του νιώθω, η διαύγεια στην πρακτική και τη διαδικασια του  «μαθαίνω να μαθαίνω». Το εργαστήριο απευθύνεται σε ενήλικες και νέους άνω των 15 ετών. 

 

Εργαστήριο Χορού – Shadow Yoga/ Hatha Yoga, Ινώ Ρήγα

5-6 Αυγούστου,  19:00-22:00

Ένα δημιουργικό εργαστήριο που απευθύνεται σε ενήλικες και νέους άνω των 15 ετών χωρίς προηγούμενη εμπειρία με το σώμα ή το χορό. Περιλαμβάνει απλές οργανικές κινήσεις, δίνει έμφαση στην γείωση του σώματος, και στην χαλάρωση των εντάσεων, φέρνοντας την προσοχή μας στην αναπνοή και στον συγχρονισμό κίνησης και την αναπνοή, το κινητικό/εκφραστικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, με έμπνευση την ιδέα της αντανάκλασης.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/

εικαστικά

Κερά

Για πέμπτη χρονιά, το εργαστήριο λιθοξόων, με εισηγητή τον Γιώργο Μαρτσάκη, θα προσελκύσει διεθνείς καλλιτέχνες στα χωριά Ρόκκα και Κερά. Αυτή τη χρονιά, μαθητές περασμένων ετών καθοδηγούν τους νέους συμμετέχοντες για να δημιουργήσουν ένα μικρό πυρήνα λιθοξόων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ

Ζει και εργάζεται μόνιμα στα Λιβάδια Ιναχωρίου, όπου τα τελευταία 19 χρόνια ασχολείται με την πέτρα και τις μορφές της, στην ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική. Το 2017 συμμετείχε στο εργαστήριο λιθοξόων ενώ από το 2018 διδάσκει τους συμμετέχοντες υπό την καθοδήγηση της Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

εικαστικά

Κερά

REFLECTIONS

Στοχασμοί και αντανακλάσεις

To Postcards from home «κάνει σπίτι του» για μια βδομάδα τα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων με το καλοκαιρινό εργαστήριο “Η φωτογραφική διαδικασία ως στοχαστική εμπειρία”

«Με μεταφορικούς όρους, η φωτογραφία θεωρείται είτε ως καθρέφτης – μια ρομαντική έκφραση της ευαισθησίας του φωτογράφου καθώς προβάλλεται στα πράγματα και τα αξιοθέατα αυτού του κόσμου. ή ως παράθυρο — μέσα από το οποίο εξερευνάται ο εξωτερικός κόσμος σε όλη του την παρουσία και την πραγματικότητα».

‘Mirrors and Windows’

John Szarkowski at the Museum of Modern Art, New York, 1978

ΣΚΕΠΤΙΚΟ 

Ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες καλούνται να επισκεφτούν μέρη, για τα οποία γνωρίζουν ελάχιστα και στη συνέχεια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καλούνται να δημιουργήσουν σε σχέση με τον τόπο αυτό. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση της τέχνης συνδέεται συνήθως με επιτροπές πολιτών, μπιενάλε και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μηχανισμούς βάση των οποίων πρέπει να συμμορφωθούν. Με τα χρόνια η ιστορική πρακτική του φωτογραφικού στούντιου αντικαταστάθηκε από την θέση του σύγχρονου καλλιτέχνη ως περιπλανώμενου. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα: να περιπλανηθείς σε ένα τόπο με τον οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος και να προσπαθήσεις να βρεις κάτι ως νήμα έμπνευσης για να δημιουργήσεις.

Η κοινωνία μας κι ο τρόπος ζωής μας δομείται γύρω από την ιδέα ότι το παρελθόν είναι σταθερό και καθορισμένο, το μέλλον είναι ανοιχτό ενώ η παρούσα στιγμή είναι διαρκώς φευγαλέα. Είναι όμως αυτό πραγματικό ή είναι μια ψευδαίσθηση; Ποια είναι η αντανάκλαση του παρελθόντος στο παρόν μας,  στην ταυτότητα μας, στην συλλογική μας κατάσταση. Τι επιτρέπουμε  να διασχίζει το παρελθόν και να γίνεται μέρος της συνειδητής μας εμπειρίας και ταυτότητας. Πως αποτυπώνεται και αντανακλάται στο χώρο, στις κοινότητες, με ποιους τρόπους. Προσκρούουμε ατομικά και συλλογικά και αλλάζουμε, επιστρέφουμε,  αναθεωρούμε σε μια μη γραμμική εξέλιξη. 

Θα φτάσουμε στα χωριά Ρόκα και Κερά ως άγνωστοι για μερικές μέρες και θα περιπλανηθούμε. Θα χρησιμοποιήσουμε την επινοητικότητα και την προσαρμοστικότητά μας για να βρούμε έναν τρόπο λειτουργίας της αντανάκλασης εκτός ή εντός ή ένα μέσο για να δημιουργήσουμε επι τόπου. Κάμερες όλων των ειδών είναι ευπρόσδεκτες και φορητοί υπολογιστές, αν πρέπει. 

Εισηγήτρια: Φωτεινή Παπαχατζή και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες – εισηγητές

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το εργαστήριο απευθύνεται πρωτίστως σε ενδιαφερόμενους από τις τοπικές κοινωνίες. Οι θέσεις που θα μείνουν κενές μπορούν να καλυφθούν από ενδιαφερόμενους από άλλες περιοχές. 

 

Βιογραφικό Φωτεινή Παπαχατζή

Η Φωτεινή Παπαχατζή είναι πολιτιστική διαχειρίστρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και

φωτογράφος. Είναι μέλος του Bosch Alumni Network και υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change (2016). Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά και κοινωνικοπολιτιστικά εγχειρήματα μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων με έδρα την Ήπειρο. Ιδρυτικό μέλος της Artifactory. Από το 2016 οργανώνει το εγχείρημα “Postcards from home”. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε workshops με τον Michael Ackermann και τον Ed Kashi. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master στην Διαχείριση των Τεχνών και την Πολιτιστική Διαχείριση, City University of London (2001) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (2016). Κατέχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων και διδακτική εμπειρία σε προγράμματα μη Τυπικής Εκπαίδευσης – Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2008-2021) και σε φωτογραφικές ομάδες της Περιφέρειας 

μουσική

Κερά

Η Ριζίτικη Παρέα Καλλιθέας του Δήμου Πλατανιά με υπεύθυνο τον Κωνσταντουδάκη Γεώργιο θα περιπλανηθεί με το κοινό στα στενά της Κεράς και θα ερμηνεύσει ριζίτικα παραδοσιακά τραγούδια της στράτας.

Στη συνέχεια, μουσικοί από την Κρήτη και άλλα μέρη της Ελλάδας, με κοινό παρονομαστή την αγάπη για την παράδοση και τον μουσικό πλούτο της χώρας μας, προσεγγίζουν ήχους και παραδοσιακούς σκοπούς της Ελλάδας και μας ταξιδεύουν σε διαδρομές των βουνών, της θάλλασας, των πεδιάδων και των νησιών του τόπου μας.

Συντελεστές

Ριζίτικη παρέα Καλλιθέας – Αγγελάκης Γεώργιος, Δασκαλάκης Ηρακλής, Καλογεράκης Γιάννης, Καλογεράκης Γιώργος,
Καρδαμάκης Μανώλης, Καρδαμάκης Μανώλης, Καστρινάκης Σταύρος, Κουβαριτάκης Παναγιώτης, Κουριδάκης Αριστείδης, Κουριδακης Μανόλης, Κωνσταντουδάκης Γεώργιος, Φυλλαδιτάκης Μαθιός, Φυλλαδιτάκης Νικόλαος

Χαλκιαδάκης Γιάννης – βιολί, τραγούδι
Σίνης Γιάννης – λαούτο, τραγούδι
Σκρέτης Γιώργος – λαούτο, τραγούδι
Κυριάκος Μπερτάκης – λαούτο
Καριοφύλης Σωτήρης – ακουστικό μπάσο
Ζουριδάκης Άρης – κρουστά

εικαστικά

Κερά

Βραδιά προβολής ταινίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων:

Λουνάνα, Ένα γιακ μες στην τάξη

Ένας νεαρός δάσκαλος στο σύγχρονο Μπουτάν, ο Ugyen, παραμελεί τα καθήκοντά του, αφού ετοιμάζεται να φύγει στην Αυστραλία για να γίνει τραγουδιστής. Οι προϊστάμενοί του, υπό μορφή τιμωρίας, τον στέλνουν να ολοκληρώσει την υπηρεσία του στο πιο απομακρυσμένο σχολείο του κόσμου, στο χωριό Λουνάνα. Μετά από οκτώ ημέρες εξαντλητικής πεζοπορίας μόνο για να φτάσει στο χωριό, συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αποχαιρετήσει τις δυτικότροπες ανέσεις του. Στη Λουνάνα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε σχολικά βιβλία, ούτε καν μαυροπίνακας. Παρόλη τη φτώχεια τους, οι κάτοικοι του χωριού ετοιμάζουν μια θερμή υποδοχή στον καινούργιο τους δάσκαλο, ο οποίος όμως έχει το βαρύ καθήκον να διδάξει τα χωριατόπαιδα ελλείψει οποιασδήποτε υποδομής. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί και να φύγει, οι δυσκολίες της καθημερινότητας των θαυμάσιων μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν και η απίστευτη πνευματική δύναμη των χωρικών αρχίζει να τον αλλάζει.

 

μουσική

Αρχαιολογικός Χώρος

Συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα υπό το φως της Πανσέληνου, με τον πρωτότυπο φωτισμό της Shizuka Hariu. Opening act: Γιάννης Μαγειρόπουλος

Την ημέρα της Πανσέληνου, μία ιδιαίτερη έκπληξη για τους φίλους των Γιορτών Ρόκκας: Η Ευανθία Ρεμπούτσικα επιστρέφει 9 χρόνια μετά! Η καλλιτέχνης που πρώτη μας εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα, που πρώτη γέμισε με τις μελωδίες της τον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου και σφράγισε με την παρουσία της την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, έρχεται να συναντήσει ξανά τις Γιορτές Ρόκκας στη νέα τους εποχή. Και ο συμβολισμός μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, αφού η συναυλία θα διεξαχθεί στην Κεντρική Σκηνή των Γιορτών Ρόκκας, που φέτος  επιμελήθηκε ειδικά για τις Γιορτές Ρόκκας η Shizuka Hariu, και θα εγκαινιαστεί την ίδια μέρα. Το έργο της Shizuka Hariu βρίσκεται σε πλήρη διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ρόκκας, το επιβλητικό φως της Πανσέληνου αλλά και το φετινό θέμα των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση. 

Στη συναυλία της Πανσέληνου, θα είμαστε συνοδοιπόροι σε ένα μουσικό ταξίδι με άρωμα Ανατολής και Δύσης που θα αγγίξει αισθήσεις και ψυχές. Από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από εκεί σε μια φεγγαρόλουστη βραδιά στην έρημο με όχημα τις πολυαγαπημένες μελωδίες της συνθέτριας.

Opening Act: 

Σόλο για βιολί από το Γιάννη Μαγειρόπουλο, ένα νέο ταλαντούχο μουσικό από την Κρήτη, που στα 17 του χρόνια έχει προλάβει να διακριθεί για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του.

Πρόγραμμα για Σόλο Βιολί: 

Μίκης Θεοδωράκης (1925-2021): Θέμα και παραλλαγές για σόλο βιολί [γράφτηκε ενώ ο συνθέτης ήταν εξόριστος στην Ικαρία]

Νικολό Παγκανίνι (1782-1840): Καπρίτσια νο.24, 1, 5, 6, 9, 14, 17

 

Είσοδος ελεύθερη

Προτεινόμενη ώρα προσέλευσης:20:00

Χρηστικά προτεινόμενα: Χαμηλά παπούτσια, μαξιλάρι, ζακέτα

 

Δρομολόγια ΚΤΕΛ

Αναχώρηση από Χανιά: 19:00

Αναχώρηση από Κίσαμο: 20:00

Επιστροφή μετά το πέρας της συναυλίας

Κόστος εισιτηρίου: 5,00€ ανα διαδρομή

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, και στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Ο χώρος των Γιορτών Ρόκκας στην Κερά βρίσκεται δίπλα από την  εκκλησία στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο από όπου θα έρθετε.

Μοιραστείτε αυτή την εκδήλωση