ΚΕΡΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 2023

Το Παραμύθι

ΚΕΡΑ ΜΙΑ ΣΚΗΝΗ 2023

19 & 20 Αυγούστου | 18.00-00.00 | ΚΕΡΑ

«Κερά Μια Σκηνή» | «Το Παραμύθι»

(χοροθεατρικό δρώμενο, ώρα έναρξης: 18.00)

 

Η «Κερά Μια Σκηνή» είναι η δράση που έχει συνδεθεί ίσως περισσότερο από όλες με τις Γιορτές Ρόκκας, η δράση που η ίδια της η σύσταση συμβολίζει τον φιλόξενο, περιπατητικό χαρακτήρα της διοργάνωσης. 

Για τέταρτη χρονιά, λοιπόν, ολόκληρη η Κερά θα μετατραπεί σε μια τεράστια σκηνή με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια – αμφισβητώντας τα όρια της τέχνης και της καθημερινότητας. Φέτος οι καλεσμένοι καλλιτέχνες, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μέτης Παναγιωτοπούλου, θα δουλέψουν με την έννοια του παραμυθιού. Ιστορίες της προφορικής παράδοσης των λαών που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, από μακρινούς αλλά και κοντινούς τόπους, μας μαθαίνουν για τη θεραπευτική δύναμη της αγάπης και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων. Για τη σημασία της προσωπικής ευθύνης και για τη συλλογικότητα των ονείρων. Τη θυσία που κάνει κάποιος για να αποκτήσει κάτι που θέλει με όλη του την καρδιά. Τα εμπόδια που είναι ευκαιρίες στην πορεία της ζωής και μας μαθαίνουν να πιστεύουμε στον εαυτό μας και τελικά μας μαθαίνουν να κατανοούμε τον κόσμο από την αρχή! Φέρνουν στο προσκήνιο βαθιές πανανθρώπινες αλήθειες αναζητήσεις, ανησυχίες αλλά και προβολές του συλλογικού φαντασιακού που ζωντανεύουν μέσα από τη φωνή των παραμυθάδων, του χορού και του σωματικού θεάτρου. Παραμύθια-ανάσα του κόσμου, κέρασμα από καρδιάς. 

Ο θεατής θα ανηφορίσει για ακόμη μια χρονιά τα στενά της Κεράς με το χάρτη του στο χέρι, ανακαλύπτοντας τα δρώμενα στις αυλές των σπιτιών και σε διάφορες γωνιές του χωριού. Θα συναντήσει διαφορετικά είδη χορού, έχοντας την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με όλα: μπαλέτο, σύγχρονο χορό, jazz χορό, breakdance, χοροθέατρο, με καταξιωμένους καλλιτέχνες που θα τον προσκαλούν να ακολουθήσει τα βήματά τους. 

 

Κερά Μια Σκηνή- ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μέτη Παναγιωτοπούλου 

Δραματουργία-Επιλογή και επεξεργασία παραμυθιών-Αφήγηση: Δημήτρης Προύσαλης, Βάνια Σταμπολάκη 

Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Δήμου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Λύκος

Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Άρια Σταματάκη 

 

Δρώμενα Χοροθεάτρου 

Καλλιτέχνες: Άννα Φυτίλα, Αλέξανδρος Τζανακακής, Παναγιώτης Τζανακάκης, Άρια Σταματάκη, Γιώργος Φασόλης, Λάμπρος Κούκουνας, Μάνος Κατσιαδάκης, Γιάννης Πρωτοπαπαδάκης, Ματίνα Κοκολάκη, Ανδρονίκη Μαραθάκη, Έλενα Σταυροπούλου, Ιώ Ασηθιανάκη, Στέλλα Τριπολιτάκη, Αναστασία Γιαμούζη, Βασιλική Ντουντουλάκη, Κώστας Κοκολάκης, Μαρία Λατινάκη

 

Δρώμενα για παιδιά

Καλλιτέχνες: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Λεωνίδακης Μαρινάκης, Θεώνη Κουτσουνάκη, Τζωρτζίνα Τσοντάκη, Ιώαννα Σημαντηράκη

 

Παράλληλες δράσεις στο πλαίσιο της δράσης «Κερά Μια Σκηνή»(18.00-20.30)

 

-> Εργαστήριο Χορού για παιδιά και εφήβους: Breakdance στους δρόμους της Κεράς | Υπεύθυνος: Μάνος Κατσιαδάκης

 

Σε αυτό το εργαστήριο θα ξεκινήσουμε με τα βασικά βήματα του breakdance ενσωματωμένα σε χορογραφία. Θα γνωρίσουμε τον ρυθμό, την ροή, την εκρηκτικότητα και τις απότομες παύσεις (freeze) του χορευτικού αυτού είδους. Ρυθμικός, εκτονωτικός και απόλυτα δυναμικός χορός, το breakdance, κατατάσσεται στους χορούς του δρόμου, καθώς ξεκίνησε από τους δρόμους της Αμερικής και την χιπ χοπ κουλτούρα. Δανείζεται τεχνικές και στοιχεία πολεμικών τεχνών και φολκ χορών, ενώ χαρακτηρίζεται από τις ακροβατικές του κινήσεις, τα απότομα σταματήματα και την πλαστικότητα όλου του κορμού. Ιδανικός τρόπος άσκησης και καλλιτεχνικής έκφρασης για παιδιά και νέους. 

 

-> Εικαστικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης για παιδιά / Υπεύθυνος Εργαστηρίου: Θοδωρής Παρασκάκης 

* Στο πλαίσιο υλοποίησης της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, με τίτλο «ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» που υλοποιεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Αυτά τα 10 χρόνια των Γιορτών Ρόκκας έχουν αφήσει και το υλικό αποτύπωμα τους στα χωριά: αφίσες, προγράμματα, έργα συμμετεχόντων από τα παλαιότερα εργαστήρια, αποθέματα υλικών από τις δράσεις και τα εργαστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει κάθε δράση μας, θα συνεργαστούμε με εικαστικούς καλλιτέχνες για να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο κάθε υλικού. Στο εργαστήριο αυτό παιδιά δημοτικού και γυμνασίου θα έχουν την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιήσουν παλαιότερα υλικά, να τους δώσουν νέα αξία και νόημα και να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα τέχνης μέσα από την ανακύκλωσή τους. Τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τις εικαστικές τεχνικές και θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες για τη δημιουργία έργων τέχνης. Στο τέλος της δράσης θα δημιουργηθεί έκθεση με τα έργα των παιδιών. 

-> «Οι τοίχοι που μιλάνε» γκράφιτι αφιερωμένο στον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη / Υπεύθυνος καλλιτέχνης: Κώστας Κυριακάκης 

* Στο πλαίσιο υλοποίησης της Διαπεριφερειακής Συνεργασίας, με τίτλο «ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ» που υλοποιεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.

Οι Γιορτές Ρόκκας παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη σχέση με το έργο του Μική Θεοδωράκη, καθώς στην αυγουστιάτικη πανσέληνο του 2018, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μύρωνα Μιχαηλίδη, ερμηνεύεσε στον Αρχαιολογικό Χώρο Ρόκκας «το πανηγύρι της Ασή Γωνιάς», ένα από τα πρώτα συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Πέντε χρόνια μετά, ο καλλιτέχνης Κώστας Κυριακάκης θα βρεθεί στην πλατεία της Κεράς, στο πλαίσιο της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» και θα δημιουργήσει ένα μεγάλο γκράφιτι, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

 

> Ημερήσιο εισιτήριο: 12 ευρώ (προπώληση), 15 ευρώ (ταμείο), 12 ευρώ (μειωμένο)

Σημεία προπώλησης:

• Παντοπωλείο “Mikro Typos Καπνός Γεύσεις” – Κίσσαμος, Ηρώων Πολυτεχνείου 151, T: 2822022150

• Βιβλιοπωλείο “Librairie” – Χανιά, Ανδρέα Παπανδρέου 75 (απέναντι από Πνευματικό Κέντρο), T: 2821045554

 

Μετακίνηση προς/από πλατεία Κεράς με ΚΤΕΛ Σάββατο 19 & Κυριακή 20 Αυγούστου 

Κόστος ανά διαδρομή: 5 ευρώ | Ώρες αναχώρησης: 18.00 από Κίσσαμο |Επιστροφή από την πλατεία Κεράς για Κίσσαμο: Μετά τη λήξη της συναυλίας