Γιορτές Ρόκκας 2016
Κορωνίδα των εκδηλώσεων μέχρι σήμερα στάθηκε η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στις Γιορτές Ρόκκας το 2016. Ένα απαιτητικό και τολμηρό εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων τόσο στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες όσο και στους θεατές.
H Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στην Ρόκκα
Η Κ.Ο.Θ. ερμήνευσε εμβληματικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Γεώργιου Βράνου. Το μαγευτικό μουσικό ταξίδι ξεκίνησε με δύο εμβληματικά έργα των κορυφαίων εκπροσώπων του μπαρόκ, του Βιβάλντι και του Μπαχ, τα οποία παρουσίασε η Κ.Ο.Θ. μαζί με τη Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Ο ύμνος των αγγέλων του Βιβάλντι, το ‘Gloria in exelsis Deo’, ανήκει στο πλέον φημισμένο χορωδιακό του έργο, το ‘Gloria σε ντο μείζονα, RV 589’, ενώ το πασίγνωστο ‘Jesus bleibt meine freude’ του Μπαχ, είναι το τελευταίο μέρος της περίφημης εκκλησιαστικής καντάτας ‘Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147’.
Η Εισαγωγή από την μόνη λυρική κωμωδία που έγραψε ο Βάγκνερ, τους ‘Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης’, αποτελεί μία μικρογραφία αυτού του σπουδαίου έργου, το οποίο αναδεικνύει τον τεράστιο πλούτο της γερμανικής μουσικής παράδοσης και προπαγανδίζει ευφυώς τις απόψεις του Βάγκνερ για τη μουσική, οι οποίες είναι ενάντιες σε κάθε συντηρητική τάση που δεν της επιτρέπει να εξελιχθεί. Η συνέχεια είχε Ανδαλουσιανό χρώμα και έφερε το φλογερό τσιγγάνικο ταμπεραμέντο της ‘Κάρμεν’, με δύο σουίτες που εμπεριέχουν όλες τις αγαπημένες μελωδίες του αριστουργήματος του Μπιζέ. Γαλλικός ρομαντισμός και συνέχεια με το ‘Ρόντο καπριτσιόζο για βιολί και ορχήστρα’ του Σεν-Σανς που δοκίμασε στο έπακρο τη βιρτουοζιτέ του σολίστα με τις υψηλές απαιτήσεις του. Μαζί του αναμετρήθηκε ο κορυφαίος της Κ.Ο.Θ. Ντέιβιντ Μπόγκοραντ.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με το δημοφιλέστερο ίσως έργο της κλασικής μουσικής, την περίφημη ‘5η Συμφωνία’ του Μπετόβεν. Ο κορυφαίος συνθέτης μας χάρισε ένα ανυπέρβλητο αριστούργημα που αγγίζει τις υψηλότερες κορυφές του ανθρωπίνου πνεύματος και ταυτόχρονα βουτάει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής, περιγράφοντας το συνεχή και δύσκολο αγώνα για τη ζωή και τη θριαμβική νίκη της ανθρώπινης ύπαρξης.