Πρόγραμμα 2022

4-7ΑυγΩρες θα ανακοινωνθούν

Εργαστήριο Φωτογραφίας

Ελεύθερη Συμμετοχή

REFLECTIONS

Στοχασμοί και αντανακλάσεις

To Postcards from home «κάνει σπίτι του» για μια βδομάδα τα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων με το καλοκαιρινό εργαστήριο “Η φωτογραφική διαδικασία ως στοχαστική εμπειρία”

«Με μεταφορικούς όρους, η φωτογραφία θεωρείται είτε ως καθρέφτης – μια ρομαντική έκφραση της ευαισθησίας του φωτογράφου καθώς προβάλλεται στα πράγματα και τα αξιοθέατα αυτού του κόσμου. ή ως παράθυρο — μέσα από το οποίο εξερευνάται ο εξωτερικός κόσμος σε όλη του την παρουσία και την πραγματικότητα».

‘Mirrors and Windows’

John Szarkowski at the Museum of Modern Art, New York, 1978

ΣΚΕΠΤΙΚΟ 

Ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες καλούνται να επισκεφτούν μέρη, για τα οποία γνωρίζουν ελάχιστα και στη συνέχεια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καλούνται να δημιουργήσουν σε σχέση με τον τόπο αυτό. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρηματοδότηση της τέχνης συνδέεται συνήθως με επιτροπές πολιτών, μπιενάλε και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μηχανισμούς βάση των οποίων πρέπει να συμμορφωθούν. Με τα χρόνια η ιστορική πρακτική του φωτογραφικού στούντιου αντικαταστάθηκε από την θέση του σύγχρονου καλλιτέχνη ως περιπλανώμενου. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα: να περιπλανηθείς σε ένα τόπο με τον οποίο δεν είσαι εξοικειωμένος και να προσπαθήσεις να βρεις κάτι ως νήμα έμπνευσης για να δημιουργήσεις.

Η κοινωνία μας κι ο τρόπος ζωής μας δομείται γύρω από την ιδέα ότι το παρελθόν είναι σταθερό και καθορισμένο, το μέλλον είναι ανοιχτό ενώ η παρούσα στιγμή είναι διαρκώς φευγαλέα. Είναι όμως αυτό πραγματικό ή είναι μια ψευδαίσθηση; Ποια είναι η αντανάκλαση του παρελθόντος στο παρόν μας,  στην ταυτότητα μας, στην συλλογική μας κατάσταση. Τι επιτρέπουμε  να διασχίζει το παρελθόν και να γίνεται μέρος της συνειδητής μας εμπειρίας και ταυτότητας. Πως αποτυπώνεται και αντανακλάται στο χώρο, στις κοινότητες, με ποιους τρόπους. Προσκρούουμε ατομικά και συλλογικά και αλλάζουμε, επιστρέφουμε,  αναθεωρούμε σε μια μη γραμμική εξέλιξη. 

Θα φτάσουμε στα χωριά Ρόκα και Κερά ως άγνωστοι για μερικές μέρες και θα περιπλανηθούμε. Θα χρησιμοποιήσουμε την επινοητικότητα και την προσαρμοστικότητά μας για να βρούμε έναν τρόπο λειτουργίας της αντανάκλασης εκτός ή εντός ή ένα μέσο για να δημιουργήσουμε επι τόπου. Κάμερες όλων των ειδών είναι ευπρόσδεκτες και φορητοί υπολογιστές, αν πρέπει. 

Εισηγήτρια: Φωτεινή Παπαχατζή και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες – εισηγητές

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Το εργαστήριο απευθύνεται πρωτίστως σε ενδιαφερόμενους από τις τοπικές κοινωνίες. Οι θέσεις που θα μείνουν κενές μπορούν να καλυφθούν από ενδιαφερόμενους από άλλες περιοχές. 

 

Βιογραφικό Φωτεινή Παπαχατζή

Η Φωτεινή Παπαχατζή είναι πολιτιστική διαχειρίστρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και

φωτογράφος. Είναι μέλος του Bosch Alumni Network και υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change (2016). Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά και κοινωνικοπολιτιστικά εγχειρήματα μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων με έδρα την Ήπειρο. Ιδρυτικό μέλος της Artifactory. Από το 2016 οργανώνει το εγχείρημα “Postcards from home”. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε workshops με τον Michael Ackermann και τον Ed Kashi. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master στην Διαχείριση των Τεχνών και την Πολιτιστική Διαχείριση, City University of London (2001) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (2016). Κατέχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων και διδακτική εμπειρία σε προγράμματα μη Τυπικής Εκπαίδευσης – Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2008-2021) και σε φωτογραφικές ομάδες της Περιφέρειας 

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, και στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Ο χώρος των Γιορτών Ρόκκας στην Κερά βρίσκεται δίπλα από την  εκκλησία στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο από όπου θα έρθετε.