Πρόγραμμα 2022

23-24-25 Αυγ18:00-21:00 / Πλατεία Κεράς

Εργαστήριο Φωτογραφίας

Ελεύθερη Συμμετοχή

Εργαστήριο φωτογραφίας «Η δικιά μου γεωγραφία», σε συνεργασία με την πλατφόρμα “Postcards from home”

Εισηγήτρια: Φωτεινή Παπαχατζή

“An individual is not distinct from his place; he is that place” (Gabriel Marcel, 1948) / «Ένα άτομο δεν διαφέρει από τον τόπο του : o ίδιος είναι ο τόπος» (Gabriel Marcel, 1948)

Οι Γιορτές Ρόκκας φιλοξενούν και φέτος τη σειρά Postcards From Home, το τριήμερο δημιουργικό εργαστήριο με τίτλο «Η δικιά μου Γεωγραφία» και προσκαλούν τους κατοίκους της Ρόκκας και της  Κεράς να συναντηθούν με τους συμμετέχοντες φωτογράφους και να μοιραστούν τη δική τους γεωγραφία: την αγαπημένη τους διαδρομή, το σημείο του χάρτη που είναι συνδεδεμένο με εμπειρίες αναμνήσεις, βιώματα, συναισθήματα, μνήμες, γεγονότα, προφορικές ιστορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «Η δικιά μου Γεωγραφία» δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στους ηλικιωμένους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι διαθέτουν άλμπουμ φωτογραφιών από τις «παλιές ημέρες», τα οποία μπορούν να ψηφιοποιηθούν, διασώζοντας έτσι την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Στόχος είναι να επανασυστήσουμε φωτογραφικά τον τόπο μέσα από τα μάτια των συμμετεχόντων και των κατοίκων, να αποτυπώσουμε φωτογραφικά τη μνήμη και να δημιουργήσουμε μια σειρά εικόνων και ενδεχομένως την ανάπτυξη μιας αφήγησης σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο τριών ημερών.

Για την καλύτερη προετοιμασία και ορργάνωση του εργαστηρίου, θα προηγηθεί μια διαδικτυακή συνάντηση προετοιμασίας, όπου θα αναλύσουμε το εγχείρημα και θα εργαστούμε προκειμένου να ανακαλύψουμε τις θεματικές που θα επικεντρωθεί καθένας από τους συμμετέχοντες φωτογράφους, μέσα από παραδείγματα φωτογραφικών ιστοριών.

Τα έργα που θα προκύψουν θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα “Postcards from home”.

Τι είναι το “Postcards from home” (postcardsfromhome.net)

To “Postcards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 και έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για τη φωτογραφία, με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση. Κάθε συμμετοχή προβάλλεται στο facebook group @postcardsfromhome.net, ενώ κάθε συμμετέχοντας καλείται να αναπτύξει το σκεπτικό του στο Instagram @postcardsfromhomenet. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στην πλατφόρμα 364 καλλιτέχνες, επαγγελματίες και μη, από όλο τον κόσμο, ενώ 157 από αυτούς έχουν αφηγηθεί ιστορίες του σπιτιού με εικόνες και κείμενα στο Instagram.

> Δωρεάν Συμμετοχή (μέχρι 15 φωτογράφοι όλων των επιπέδων και μέχρι 15 κάτοικοι των χωριών), απαραίτητη κράτηση θέσης

* Συνίσταται επίσης η παρακολούθηση του Εργαστηρίου Προφορικής Ιστορίας που ακολουθεί στις 27 Αυγούστου  για εμπλουτισμό της αφήγησης των συμμετεχόντων φωτογράφων.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: κάντε κλικ εδώ

 

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, και στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Ο χώρος των Γιορτών Ρόκκας στην Κερά βρίσκεται δίπλα από την  εκκλησία στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο από όπου θα έρθετε.