Πρόγραμμα 2022

25 Ιουλ - 12 Αυγ20:00 - 00:00

Έκθεση installation της Shizuka Hariu

Ελεύθερη Είσοδος

Αντανακλάσεις σε συνέχεια

Έκθεση των installations της Dr. Shizuka Hariu στην Κερά, εμπνευσμένα από τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής!

Η Shizuka Hariu, που η δουλειά της συνδυάζει την αρχιτεκτονική και τη σκηνογραφία και σαρώνει τα σύγχρονα διεθνή καλλιτεχνικά βραβεία, έχει εκθέσει τα έργα της στους μεγαλύτερους χώρους τέχνης του κόσμου, από το Βρετανικό Μουσείο έως την Όπερα του Τόκιο. Τον Ιούλιο, θα βρίσκεται στην Ρόκκα και την Κερά, ολοκληρώνοντας το εικαστικό της έργο. Εμπνευσμένο από τους θρύλους και τις παραδόσεις της περιοχής, το επιβλητικό φως της Πανσέληνου αλλά και το φετινό θέμα των Γιορτών Ρόκκας, την αντανάκλαση, το έργο της καταξιωμένης καλλιτέχνιδας θα φωτίσει τους ορατούς και αόρατους κόσμους που δημιουργεί η συνάντηση του παρελθόντος και του μέλλοντος, της ζωής που υπήρχε κάποτε στα χωριά με τη ζωή που ονειρευόμαστε ότι θα έρθει ξανά.

To εικαστικό της έργο θα αποτελείται από δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι η ιδιαίτερη σκηνογραφία της κεντρικής σκηνής στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας, όπου πραγματοποιούνται οι μουσικές εκδηλώσεις των Γιορτών Ρόκκας, με κορύφωση στην Πανσέληνο του Αυγούστου. Η κατασκευή της Hariu εμπνέεται από το φετινό θέμα των Γιορτών, την αντανάκλαση, και δημιουργεί μία εικαστική αντανάκλαση της σελήνης.

Το δεύτερο είναι ένα σύνολο από 10 ειδικά, φωτιστικά installations στην Κερά, που θα δημιουργηθούν με έμπνευση τους τοπικούς θρύλους σε συνεργασία με ντόπιους τεχνίτες και τους δραματουργούς των Γιορτών Ρόκκας. [Η επιλογή των κειμένων, των θρύλων και των παραμυθιών έγινε σε συνεργασία με την ομάδα αφήγησης λαϊκών παραμυθιών «οι Παραμυθάδες της πόλης-των Χανίων».
Ο επισκέπτης από τις 25 Ιουλίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου μπορεί να περιπλανηθει στα σοκάκια της Κερας και να ανακαλύψει τις φωτιστικες εγκαταστάσεις και τους μύθους της περιοχής.

 

Πατήστε πάνω στο χάρτη για να δείτε τα σημεία

 

Συντελεστές:

Σύλληψη και σχεδιασμός: Shizuka Hariu / SHSH Architecture + Scenography

Η δραματουργία των κατασκευών βασίζεται σε παραμύθια και ιστορίες της προφορικής παράδοσης της Κρήτης.

Επεξεργασία και επιμέλεια ιστοριών: Βάνια Σταμπολάκη, αφηγήτρια, «Παραμυθάδες της πόλης – των Χανίων»

Πρωτότυπο κείμενο «Οι πειρατές της Γραμβούσας» : Αγγελική Μπεμπλιδάκη, αφηγήτρια – Παραμυθάδες της πόλης – των Χανίων

Απόδοση ιστοριών στα αγγλικά και επιμέλεια: Δημήτρης Προύσαλης, αφηγητής – Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη Ράχη

Οι αφηγητές των μύθων και των παραδόσεων για τις Γιορτές Ρόκκας: Στεφανής Τσοντάκης, Κατίνα Καστανάκη, Σοφία Αρκούλη, Αγγελική Σαριδάκη, Μαρίνα Τσούσια, Αθηνά Χαριτάκη, Μέτη Παναγιωτοπούλου, Στέλλα Καστανάκη, Κωστής Γαβριλάκης, Θοδωρής Παρασκάκης, Κούλα Τσοντάκη.

Σύμβουλος σχεδιασμού: : Shin Hagiwara / SHSH Architecture + Scenography

Υλικά και επίβλεψη κατασκευής: Θοδωρής Παρασκάκης

Κατασκευή: Σήφης Χριστάκης, Βασίλης Καστρινάκης

Εκτυπώσεις: Μπάμπης Κατσουλακης

Φωτισμός κατασκευής: Τάσος Χαιρετακης

Δημιοργία μακέτας: Manon Boncourt / SHSH Architecture + Scenography

 

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, και στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Ο χώρος των Γιορτών Ρόκκας στην Κερά βρίσκεται δίπλα από την  εκκλησία στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο από όπου θα έρθετε.