Πρόγραμμα 2024

10-14 Ιούλ

Παραγωγή Ηχητικού Περιπάτου

Δωρεάν συμμετοχή

Ο ηχητικός περίπατος

Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2019 η καλλιτεχνική ομάδα Medea Electronique και οι Γιορτές Ρόκκας απλώνουν ένα δίκτυο αφηγήσεων στην Κερά. Καλλιτέχνες του ήχου, δραματουργοί και ερμηνευτές ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής, ψηφιακής χαρτογράφησης στην Κερά παράγοντας τον ηχητικό περίπατο Ηχοτοπία_Ριζώματα, εμπλέκοντας χώρους, μνημεία, τοπία, ήχους και συνεντεύξεις των κατοίκων. Ένας περίπατος που ενεργοποιεί -θεατρικά και ηχητικά- συγκεκριμένα σημεία της πόλης, ξαναγράφοντας το αόρατο κείμενο της περιοχής. Ως βάση χρησιμοποιείται η  εφαρμογή My City My Sound. H εν λόγω εφαρμογή προσφέρει ένα βολικό, σύγχρονο και άμεσο τρόπο για καλλιτεχνικές ερμηνείες  και μεταμορφώσεις των χώρων και τόπων. Ο ηχητικός περίπατος συνεχίζει να υπάρχει και να διατίθεται στον ψηφιακό χάρτη, προς αξιοποίηση και μετά τον περίπατο.

Το Ηχοτοπία_Ριζώματα εξελίσσεται σε τρεις φάσεις:

Α.Καλλιτεχνική ψηφιακή χαρτογράφηση

Καλλιτέχνες και ερευνητές δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης: ερευνούν, παρατηρούν, ηχογραφούν, καταγράφουν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους ηχητικά τοπία.

Β. Ηχητικός περίπατος

Το project ολοκληρώνεται και πραγματώνεται μέσα από την παρουσιάσή σε μορφή περιπάτου-περιπέτειας για τον θεατή. Ανυποψίαστος ο επισκέπτης για το τι θα δει και τι θα ακούσει. Η Κερά μεταμορφώνεται σε ένα installation με καλλιτεχνικά έργα που χρησιμοποιούν το υλικό από την ψηφιακή χαρτογράφηση.

Γ. Ειδική εφαρμογή λειτουργεί σαν ψηφιακός χάρτης

 

Σύλληψη και Υλοποίηση: Medea Electronique 

Σύνθεση και ηχητικός σχεδιασμός: Μανώλης Μανουσάκης 

Δραματουργία: Αγγελική Πούλου

 

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες και ερευνητές:

Ρωμανός Αλέμης Τριανταφυλλίδης, Τρυφωνία Αγγελίδου, Δημήτρης Μπαμπίλης, Νάντια Δεληγιάννη, Ελένη Γκολφινοπούλου, Δήμητρα Κουστερίδου, Θοδωρής Παρασκάκης, Γεωργία Παζαρλόγλου, Alexander Solo, Έλια Βαρδάκη, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ανδρέας Παπαγεωργίου  

 

Περισσότερα για τη σειρά έργων Soundscapes Landscapes

Καλλιτεχνικό εγχείρημα που εγκαινιάστηκε με το  έργο Soundscapes Landscapes Διαδραστικός Χάρτης – Ρίζωμα 1 / Νέος Κόσμος σε παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, για να συνεχίσει με τα Soundscapes Landscapes / City Above-Life Below-Ρίζωμα ΙΙ-Γκάζι,  Κεραμεικός,Μεταξουργείο (Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση) και με το Soundscapes Landscapes/Ρίζωμα ΙΙΙ, Σελλασία Σπάρτης.

Documentary: Soundscapes Landscapes – About 3 rhizomes and an installation

 

My City My Sound

Η εφαρμογή My City My Sound αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και της Medea Electronique στο πλαίσιο του έργου INTERFACES με τη συγχρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη».

 

Κερά Μια Σκηνή- Γιορτές Ρόκκας

Το καλοκαίρι του 2018, με τη δράση «Κερά Μια Σκηνή» [ΚΜΣ] όλο το χωριό της Κεράς μετατράπηκε για πρώτη φορά σε μια σκηνή για θέατρο, με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια. Βασική επιδίωξη της δράσης να αλλάξει το συμβατικό κάδρο θέασης μιας παράστασης και να δημιουργήσει μια συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη- θεατή. Το αφιέρωμα του Βαγγέλη Παπαευαγγελίου «Κερά Μια Σκηνή – Το Αποτύπωμα» μπορεί να σας δώσει την αίσθηση που άφησε σε όλους μας αυτή η πρώτη διοργάνωση.

 

H MEDEA ELECTRONIQUE

Με ένα υφέρπον λογοπαίγνιο – μεταξύ Μήδειας και Media (από τα νέα μέσα) η Medea Electronique παρουσιάστηκε στη σύγχρονη τέχνη το 2006, με την πολυμεσική παράσταση Project 1 στο Μουσείο Μπενάκη (διασκευή της Μήδειας του Ευριπίδη). Μετρά φέτος 10 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια και διεθνή σκηνή των νέων μέσων και του αυτοσχεδιασμού, πυροδοτώντας τον διάλογο της σκηνής με την τεχνολογία/τέχνη της εικόνας και του ήχου, της τέχνης με την έρευνα. Στο διάστημα αυτό έχει παρουσιάσει performances και φεστιβάλ ηλεκτρονικής πειραματικής μουσικής, έργα που αφορούν στην κινούμενη εικόνα, τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, τη ζωγραφική, τα πολυμέσα, τις διαδραστικές τεχνολογίες,  καθώς και πολυμεσικές παραστάσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια. Δουλειά της έχει επίσης παρουσιαστεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Βυρσοδεψείο, στο Booze, σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις.

 

Μανώλης Μανουσάκης, Καλλιτέχνης του ήχου – συνθέτης

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1975). Σπούδασε σύνθεση και κινηματογράφο στο Columbia College Chicago στις ΗΠΑ. Το 2006 αποφοίτησε από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Ηλεκτροακουστική Σύνθεση, ενώ το 2016 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο DMU υπό την επίβλεψη των John Ritchards και Simon Emmerson. Εργάζεται ως συνθέτης από το 1998. Έχει συνθέσει μουσική για μικρά ανσάμπλ, σόλο, ηλεκτροακουστικές εγκαταστάσεις, video art και θεάματα πολυμέσων. Έχει συνθέσει ακόμη πρωτότυπη μουσική για μουσικές, θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις. ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές, ταινίες μικρού μήκους. Ιδρυτικό μέλος της Medea Electronique.

 

Αγγελική Πούλου , Δραματουργός – επιμελήτρια

Διδάσκουσα/Ακαδημαϊκή Υπότροφος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Διδάκτωρ Θεατρικών Σπουδών, υποστηρίζοντας  τη  διατριβή Η σκηνοθεσία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στην ψηφιακή εποχή  (Université de la Sorbonne Nouvelle & Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ). Υπογράφει την ακαδημαϊκή επιμέλεια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αρχαίο Δράμα: δια-καλλιτεχνικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Δράματος (ArcNet). Μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Medea Electronique, όπου συμμετέχει ως δραματουργός και επιμελήτρια. Συνεργάτης της  πλατφόρμας για τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία Greek Play Project. Στο Παρίσι έχει διδάξει δραματουργία και ιστορία της  σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Université de la Sorbonne Nouvelle -Paris 3) και της Ναντέρ (Université de Nantere-Paris 10) από το 2012 έως το 2015.

 

 

Για πληροφορίες

Κατερίνα Μαραγκουδάκη

e-mail: info@giortesrokkas.gr

 

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, και στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Ο χώρος των Γιορτών Ρόκκας στην Κερά βρίσκεται δίπλα από την  εκκλησία στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο από όπου θα έρθετε.