Τα χωριά μας

Ρόκκα

Η Ρόκκα είναι ένα ημιορεινό χωριό, 30 περίπου μόνιμων κατοίκων, στη δυτική Κρήτη. Στον αρχαιολογικό της χώρο (όμορος του σύγχρονου οικισμού)και στην ακρόπολη, το Τρουλί, διακρίνονται ακόμα σημάδια του αρχαίου οικισμού όπως οι λαξευτές κατοικίες, τα μονοπάτια, οι δεξαμενές καθώς και το βυζαντινό φρούριο που δέσποζε στον λόφο. Η πέτρα είναι ο χαρακτηριστικός λίθος της περιοχής διαμορφώνοντας την ταυτότητα του γεωφυσικού τοπίου.

Η αμφιθεατρική άποψη της Ρόκκας, η φυσική ομορφιά του φαραγγιού και η ενέργεια των πετρωμάτων καθιστούν τον αρχαιολογικό της χώρο μοναδικό σε όλη την Κρήτη.

Κερά

Η Κερά βρίσκεται 12 χλμ. νοτιοανατολικά της Κισσάμου Χανίων κι έχει 30 περίπου μόνιμους κατοίκους. Η ετυμολογία του ονόματος του χωριού της Κεράς οφείλεται κατά πολλούς στην αρχαία πόλη-σύμμαχο της Πολυρρήνιας, την Κεραία. Το χωριό αποτελεί σταυροδρόμι ιστορίας, παράδοσης και φυσικού πλούτου. Το πέτρινο γλυπτό της Αντωνούσας Καστανάκη, της γενναίας πολεμίστριας του 19ου αιώνα, φιλοτεχνημένο από τη διακεκριμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη, δεσπόζει στην πλατεία του χωριού και μαρτυρά τους αγώνες του τόπου.

Η «Πλακούρα», ο παλιός οικισμός του χωριού, ο νερόμυλος, το δάσος με τον καταρράκτη και τα σπήλαια με τους σταλακτίτες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς. Από την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας, ο πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς «Η Αντωνούσα», υπήρξε ο πιο ένθερμος αρωγός και υποστηρικτής, καθώς τα δύο γειτονικά χωριά συνδέονται με αδερφικούς δεσμούς. Στην Κερά στήνεται μια μεγάλη σκηνή-μια μεγάλη γιορτή που φιλοξενεί καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις αφιερωμένες στο θέατρο και στα εικαστικά.

“Χωριά με φώτα ανοιχτά”

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι το 2012 όπου τότε ξεκίνησαν οι εργασίες για την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ανάπλαση του χωριού το 2015, ώθησε τους κατοίκους να ασχοληθούν ακόμα περισσότερο με τον τόπο τους, να επιστρέψουν οι νέοι τα καλοκαίρια και να ανοίξουν τα σπίτια τους, να αναπτυχθεί ο τουρισμός, καθιστώντας το μέρος πόλο έλξης επισκεπτών για όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έτσι, οι Γιορτές Ρόκκας έγιναν σημείο αναφοράς, άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή, αποτελώντας την έμπρακτη απόδειξη ότι ο πολιτισμός είναι ένα σπουδαίο εργαλείο ανάπτυξης στην ενδοχώρα που, πολλές φορές στα μάτια των κατοίκων της, φαντάζει απομακρυσμένη και ξεχασμένη.

rokka festivalrokka festivalrokka festival