Η Ιστορία μας

Το μετάλλιο

Στην αρχαία Ρόκκα, σύμφωνα με αρκετές αρχαιολογικές πηγές, υπήρχε θυσιαστήριο της Βριτόμαρτις, προσωνύμιο για την θεά Άρτεμις στην Κρήτη. Υπάρχει καταγραφή για την αρχαία Ροκκαία Αρτέμιδα, η οποία στη μυθολογία θεωρείται και προστάτιδα της σελήνης.

Αυτή η υπέροχη σύνδεση του τόπου με τα αρχαιολογικά ευρήματα και τη μυθολογία, είναι κάτι που μπορεί κάποιος να το νιώσει μόνο αν βρεθεί εκεί και είναι κάτι που αποτυπώθηκε καλλιτεχνικά από τη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη με καταγωγή από τη Ρόκκα. Στο μετάλλιο που φιλοτέχνησε, υπάρχει στη μία όψη το Τρουλί, σύμβολο του αρχαιολογικού χώρου, πλαισιωμένο από τα τρία σύμβολα αγαθών του χωριού: ένα κλαδί ελιάς για το λάδι, ένα κλαδί αμπελιού για το κρασί και η απολλώνια λύρα για τον πολιτισμό. Από την άλλη όψη παρατηρούμε την έφιππο θεά Βριτόμαρτις να επιστρέφει στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας μέσω των γιορτών της πανσελήνου.

Κάθε χρόνο το μετάλλιο αποδίδεται στον φιλοξενούμενο καλλιτέχνη ως συνεκτικό αφήγημα της εκδήλωσης και της ίδιας της συνεισφοράς του.