Πρόγραμμα 2022

06-08 Αυγ18:00-00:00 / Κερά

Κερά Μια Σκηνή

12€ κανονικό, 10€ μειωμένο

Με αφορμή την ιστορία της Αντωνούσας, της πρώτης γυναίκας επαναστάτριας της περιοχής, θα αφηγηθούμε  τις μικρές επαναστατικές αφετηρίες, εκείνες που γεννάνε κίνητρα και υπερβάσεις.

Κερά Μια Σκηνή – Η Αντωνούσα 

Θέατρο 

Για τρίτη χρονιά στις Γιορτές Ρόκκας, το χωριό της Κεράς μετατρέπεται σε μια τεράστια σκηνή και φιλοξενεί σύντομα παραστατικά δρώμενα με τη δραματουργία να στρέφεται γύρω από την Αντωνούσα Καστανάκη, την ηρωίδα του χωριού. Σε σύμπραξη με το Greek Play Project και την Ειρήνη Μουντράκη, αναπτύχθηκαν πέντε πρωτότυπα θεατρικά έργα από πέντε επαγγελματίες συγγραφείς, βασισμένα στη ζωή της και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Κερά την 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση στην οποία η Αντωνούσα Καστανάκη είχε καθοριστική δράση.

Η Αντωνούσα Καστανάκη από την Κερά είναι ένα σύμβολο: Σύμβολο ελευθερίας, σύμβολο του ανυπότακτου πνεύματος, του ανθρώπου που μάχεται ενάντια σε κάθε είδους και οποιασδήποτε μορφής καταπίεση. Σύμβολο ενός ασυμβίβαστου πλάσματος που δεν υποτάχθηκε σε αυτά που του όριζε η συνθήκη της ζωής του, το φύλο ή η φύση του, η εποχή και οι συγκυρίες. 

Το σημείο συνάντησης της Ιστορίας και του Μύθου είναι η σκηνή. Τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να φέρουμε την Αντωνούσα επί σκηνής, τη δική μας Ιωάννα της Λωραίνης, και να συλλογιστούμε πάνω στη ζωή και τις επιλογές της. Η πρόκληση ήταν μεγάλη. Το υλικό τόσο της ζωής της όσο και του μύθου της γίνεται η πρώτη ύλη για να γραφτούν νέα πρωτότυπα θεατρικά έργα. Αναπλάθεται, μετουσιώνεται και το παράδειγμά της γίνεται έμπνευση και προβληματισμός. Γίνεται η αφορμή για επαναπροσδιορισμό, για απολογισμό και αφετηρία νέων επαναστάσεων. Μια διάσημη φωτογραφία της βγαλμένη σε ένα φωτογραφείο της Αθήνας, λήμματα σε λεξικά, ιστορικά και επιστημονικά κείμενα, κείμενα στο διαδίκτυο, αφηγήσεις απογόνων και ανθρώπων του χωριού – θραύσματα μνήμης, τα ερείπια του σπιτιού της. Αυτό είναι το υλικό στο οποίο χρειάστηκε να βουτήξουμε με τους συγγραφείς Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γιάννη Σολδάτο, Πέλα Σουλτάτου και Δημήτρη Φοινίτση στους οποίους ανατέθηκαν τα έργα για να αναδυθούν φέρνοντας μαζί τους στο φως την Αντωνούσα, μια ηρωίδα που μιλάει στο σήμερα. 

Τα έργα, θεματολογικά και υφολογικά διαφορετικά, θέτουν βασικά ζητήματα με κυρίαρχο το ζήτημα της ταυτότητας και των ρόλων που επιβάλλονται, ενίοτε σχεδόν ασφυκτικά, μέσα στον κοινωνικό κλοιό αλλά και την ανάγκη να είμαστε ελεύθεροι και να ζούμε σε ένα καθεστώς δικαίου. Είμαστε αυτό που φαινόμαστε ή αυτό που νιώθουμε; Πόσο το φύλο μας, η καταγωγή, το όνομά μας και κατ’ επέκταση το χρώμα, η θρησκεία, η καταγωγή μας καθορίζουν τη ζωή μας και εμάς;  Μέχρι ποιο σημείο οι επιλογές μας είναι εντός ορίων; Πως πυροδοτούνται οι μικρές ή οι μεγάλες μας επαναστάσεις, εκείνες που η σπίθα τους μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο σε αλλαγές; Και μέσα σε αυτές τις αλλαγές πόσο χωράει ο εαυτός μας; Πόσους αγώνες εξακολουθούν και δίνουν οι γυναίκες (και όχι μόνο); Πόσους συμβιβασμούς και αγκυλωμένες αντιλήψεις χρειάζεται οι άνθρωποι να ξεπεράσουν για να ζήσουν όπως θέλουν; 

Η πρόκληση για το όλο εγχείρημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς τα έργα γράφτηκαν για να παρουσιαστούν στο χωριό της Κεράς, στον τόπο καταγωγής της ηρωίδας, ανάμεσα στα χαλάσματα και στα σύγχρονα σπίτια του, ανάμεσα στις μνήμες και τους ανθρώπους του χωριού, ενώνοντας το χθες και το σήμερα. Θέατρο μέσα στην κοινότητα, θέατρο συμμετοχικό και διαδραστικό, θέατρο που ενεργοποιεί και ενδυναμώνει. 

 

Κερά Μια Σκηνή- Η ΑΝΤΩΝΟΥΣΑ

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μέτη Παναγιωτοπούλου  

Δραματουργία: Ειρήνη Μουντράκη 

Συγγραφείς: Άκης Δήμου 

Σοφία Καψούρου

Γιάννης Σολδάτος

Πέλα Σουλτάτου

Δημήτρης Φοινίτσης

Σκηνική Επιμέλεια: Ξανθή Κόντου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιάννης Λύκος

Κινησιολογία: Βασιλική Ντουντουλάκη

Οργάνωση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου

Βοηθοί Παραγωγής: Dina Kobrosly

Amjad Al-Mestarihy

Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη 

 

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

 

Μαχαίρι στα σύννεφα

του Άκη Δήμου 

Σκηνοθεσία Θεώνη Κουτσουνάκη 

Ερμηνεία:        

Θεώνη Κουτσουνάκη [Βασίλισσα Όλγα]

Σίσσυ Δαμουλάκη [Αντωνούσα Καστανάκη]

 

Γυνάντρα

της Σοφίας Καψούρου 

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία   Σοφία Καψούρου [Αντωνούσα]

 

Η αμαζόνα στα οδοφράγματα 

του Γιάννη Σολδάτου 

Σκηνοθεσία:

Νικόλας Χανακούλας

Ερμηνεία:

Ιώ Ασηθιανάκη [Αντωνούσα]

Μπάμπης Γαλιατσάτος [Δημήτρης]

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μάζη

Μουσικός: Μιχαλης Παρασκάκης

 

Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Ποντίων Χανίων Παναγία Σουμελά

 

Οι αμαζόνες πάντα θα επιστρέφουν 

της Πέλας Σουλτάτου 

 

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία       Στελλίνα Ιωαννίδου [Αντωνούσα]

Μουσικός      Μαίρη Αθανασίου

 

Αυτή δεν είναι η φωνή μου

του Δημήτρη Φοινίτση 

Σκηνοθεσία Στέλλα Σκορδαρά 

Ερμηνεία:

Στέλλα Σκορδαρά [Ζωή]

Γρηγορία Οικονομάκη [Χαρά]

Αγγελική Κουρνιδάκη [Εκείνη]

Μουσικός Ιωάννης Ασημακούλας

 

ΔΡΩΜΕΝΑ ΧΟΡΟΥ

 

Η κερά

Εναέριος χορός

Σχεδιασμός κίνησης: Κέλλυ Νικολακάκη

Ερμηνεία: Στέλλα Μαρία Καστανάκη

 

Η μάχη

Σύγχρονος χορός

Χορογραφία- Ερμηνεία: Άρια Σταματάκη

 

Στα χορευτικά δρώμενα συμμετέχουν οι μουσικοί της Rotonda υπό την καλλιτεχνική καθοδήγηση του Λεωνίδα Λαϊνάκη: Άρης Ζουριδάκης, Άρης Βλαχάκης, Πέτρος Περάκης, Παναγιώτης Δαρμαράκης, Βασίλης Στρατουδάκης, Ανέστης Κουρτίδης.

 

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ

 

Συζήτηση για το σύγχρονο ελληνικό έργο 

Συντονίζει η δραματολόγος Ειρήνη Μουντράκη

Οι συγγραφείς Άκης Δήμου, Σοφία Καψούρου, Γιάννης Σολδάτος, Πέλα Σουλτάτου και Δημήτρης Φοινίτσης που έγραψαν τα θεατρικά έργα για την Αντωνούσα Καστανάκη και η θεατρολόγος Ειρήνη Μουντράκη με αφορμή τη συγκεκριμένη εμπειρία συζητάνε για το σύγχρονο ελληνικό έργο. Πως τους τροφοδότησε η ιστορία της Αντωνούσας; Πως διαχειρίστηκαν το υλικό τους και πως η Ιστορία και το Θέατρο συναντιούνται. Ποια είναι τα ζητούμενα ενός δραματουργού και από που αντλεί το υλικό του; Βασικά ζητήματα δραματουργίας που θέτει η νέα εποχή. 

 

Ομιλία «Οι δυο Αντωνούσες»

Κωνσταντίνος Φουρναράκης

Διδάκτωρ Φιλολογίας- Αρχειονόμος

Η Αντωνούσα Καστανάκη, η οπλαρχηγός και η Αντωνούσα Καμπουράκη, η ποιήτρια κατάφεραν να γίνουν σύμβολα της εποχής τους και να ξεχωρίσουν, η μια με όπλο της τον πόλεμο και η άλλη με το λόγο. Πως οι δυο αυτές γυναίκες μπαίνουν στο δημόσιο χώρο και πως διεκδίκησαν τη θέση τους στον ανδροκρατούμενο κόσμο της εποχής;

 

Ομιλία «Η παρενδυσία στο θέατρο»

Ιωάννα Λούτσια

Θεατρολόγος – Σκηνοθέτης, Μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

Η παρενδυσία στο θέατρο είναι πολύ συχνή. Η μετάβαση άλλωστε από το ένα φύλο στο άλλο πάντοτε ασκεί μια μυστηριακή και τελετουργική πρόκληση. Τις περισσότερες φορές, οι ηρωίδες ντύνονται άνδρες για να προστατευθούν ή  για να μπορέσουν να κάνουν αυτό που επιθυμούν αποφεύγοντας τις απαγορεύσεις και τα στενά όρια της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση αναγκάζονται να ντυθούν άνδρες για να μπορέσουν να επιλέξουν τον δρόμο τους. Από την αρχαιότητα έως τον Σαίξπηρ και το ελισαβετιανό θέατρο, από τον Κάρλο Γκολντόνι έως τον Μπερνάρ Σω οι ηρωίδες κρύβουν το φύλο τους κάτω από το ανδρικό κοστούμι προκειμένου να επιβιώσουν σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. 

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παραμύθι για παιδιά – Η κόρη πάει στον πόλεμο

Κατερίνα Αλεξάκη: σκηνοθεσία, ερμηνεία

Βασίλης Καζής: μουσικός, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός

 

Αφήγηση παραμυθιού με μουσική για όλη την οικογένεια.

Το παραμύθι της κόρης που αποφάσισε να πάει στον πόλεμο μας ταξιδεύει στα στενά όρια ενός ανδροκρατούμενου κόσμου όπου η ηρωίδα καλείται να υπερασπιστεί πέρα από την τιμή της οικογένειάς της και την χώρα της, την ίδια της την ταυτότητα και την ανάγκη για αυτοέκφραση. Πως όμως θα καταφέρει να επιβιώσει σε αυτόν τον κόσμο και πως θα δείξει την αξία της;

Ένα παραμύθι με αφετηρία την ιστορία της Αντωνούσας και υλικό από παραδοσιακά παραμύθια, τραγούδια και λογοτεχνικά έργα. 

 

Εργαστήριο θεάτρου για εφήβους – Μίλα μου για φύλα

Σχεδιασμός- υλοποίηση: Κατερίνα Αλεξάκη, Βασίλης Καζής 

Θεατρικό βιωματικό εργαστήρι για την ισότητα των φύλων για εφήβους ηλικίας 14-17 χρονών. 

Με αφορμή τη ζωή της Αντωνούσας θα εξερευνήσουμε τον ρόλο των φύλων στον κοινωνικό ιστό καθώς και έμφυλα στερεότυπα και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια πιο ισότιμη συνύπαρξη. 

 

Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά

Σχεδιασμός – Επιμέλεια: Άννα Νεμπαυλάκη & Θεόδωρος Παρασκάκης

Συμμετέχουν: Γιάννης Μαρκαντωνάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Δημήτρης Γραμμένος, Νεκταρία Τσοντάκη, Κωσταντίνος Φίσερ

 Τι σημαίνει αλήθεια η λέξη επανάσταση; Πως από ένα γλυπτό φτάνουμε στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης; Πως κατασκευάζουμε μια κούκλα από ύφασμα; Πως ανακαλύπτουμε και πως συνδεόμαστε με την ιστορία; Αυτά κι άλλα πολλά θα ανακαλύψουμε στα βιωματικά εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 εώς 14 ετών.

 

Εργαστήριο Θεάτρου 

Εισηγήτρια: Ειρήνη Μουντράκη

Μια περιπλάνηση στο σύγχρονο δραματουργικό τοπίο. 

Τι είναι το νεοελληνικό θέατρο, που παίζεται και με ποιους όρους;  Ποια είναι τα βασικά ρεύματα, οι τάσεις, οι σημαντικοί εκπρόσωποι και τα εμβληματικά κείμενα; Ποια είναι η σχέση δραματουργίας και θεατρικής πράξης; Που μας βρίσκει ο 21ος αιώνας, η κρίση και η πανδημία;

Απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

 

Σημεία προπώλησης:

• Κίσσαμος – Παντοπωλείο ‘Mikro Typos Καπνός Γεύσεις’ –  Ηρώων Πολυτεχνείου 151- 2822022150

• Χανιά – Cocoon City Hostel – Κυδωνίας 145, 2821076100

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Η πλατεία Ρόκκας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο από τον οποίο θα έρθετε.