fbpx

Πρόγραμμα 2019

4-7 Αυγ

Εργαστήριο Φωτογραφίας – Postcards from Home

Δωρεάν συμμετοχή

To Postcards from home «κάνει σπίτι του» για μια βδομάδα τα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων με το καλοκαιρινό εργαστήριο “Postcards from home”.

 

Σκεπτικό

Τι σημαίνει το σπίτι; Τι συμβολίζει και πως ορίζεται ; Ποιός είναι ο ρόλος που μπορεί να παίξει το σπίτι στις ζωές των ανθρώπων; και ποιό είναι το σπίτι τελικά; Το σπίτι ως καταγωγή, ως φυσικό περιβάλλον, το ίδιο το σώμα, η γειτονιά, ο τόπος, η χώρα, το έθνος…

Το “Postcards from home” είναι ένα δημιουργικό εργαστήριο στο πλαίσιο των Γιορτών Ρόκκας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διερευνήσουν την έννοια του σπιτιού, στα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων ανακαλύπτοντας τον τόπο και τους ανθρώπους, επισκεπτόμενοι ή ζώντας στα σπίτια τους και σε σχέση με τις προσωπικές τους επιλογές: η επιστροφή στο ‘πατρικό’, στο χωριό, ο οικείος τόπος κι ο ανοίκειος, η φύση ως σπίτι  κλπ. 

Η έννοια του σπιτιού παρέχει ένα πλαίσιο για μια ευρεία ποικιλία φωτογραφικών προσεγγίσεων. Το υλικό που θα παραχθεί, θα παρουσιαστεί σε μια υπαίθρια έκθεση με την επιμέλεια των εισηγητριών στο πλαίσιο της δράσης θεάτρου «Κερά Μια Σκηνή»  των Γιορτών Ρόκκας.

 

Περίοδος και χώρος διεξαγωγής

4 εώς και 7 Αυγούστου 2019 – χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων.

Κάθε συνάντηση θα έχει διάρκεια 5 διδακτικών ωρών.

Σύνολο ωρών: 25

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 άτομα

Έναρξη: Κυριακή 4 Αυγούστου, ώρα θα ανακοινωθεί.

Ημέρα και ώρα διεξαγωγής: καθημερινά 12 – 5.30μμ με διάλειμμα για σύντομο γεύμα.

 

Εισηγητές:

Φωτεινή Παπαχατζή, Λία Ναλμπαντίδου

 

Φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες:

Μαρίκα Τσουδερού, Τζένη Καριωτάκη, Mehran Khalili, Ματθαίος Μακαρώνας, Αλεξάνδρα Χατζηδάκη, Ερωφίλη Γαγάνη, Άννα Χρονάκη, Στέλλα Μανιουδάκη, Μαρία Πατεράκη, Ευφροσύνη Μακεδώνα-Παγκοπούλου, Γιώργος Κυρόπουλος, Μαρία Αργυρίου, Γεωργία Χανιωτάκη, Μαρίσια Μανωλά.

Κερά Μια Σκηνή- Γιορτές Ρόκκας

Το καλοκαίρι του 2018, με τη δράση «Κερά Μια Σκηνή» [ΚΜΣ] όλο το χωριό της Κεράς μετατράπηκε για πρώτη φορά σε μια σκηνή για θέατρο, με σύντομα δρώμενα σε αυλές, μπαλκόνια, δρόμους, χωράφια και σπίτια. Βασική επιδίωξη της δράσης να αλλάξει το συμβατικό κάδρο θέασης μιας παράστασης και να δημιουργήσει μια συνολική εμπειρία για τον επισκέπτη- θεατή. Το αφιέρωμα του Βαγγέλη Παπαευαγγελίου «Κερά Μια Σκηνή – Το Αποτύπωμα» μπορεί να σας δώσει την αίσθηση που άφησε σε όλους μας αυτή η πρώτη διοργάνωση.

 

Τι είναι το “Postcards from home”

To “Postcards from home” είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού.  Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 από την Φωτεινή Παπαχατζή και έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για την φωτογραφία με βάση την μη-τυπική εκπαίδευση.

Επισκεφθείτε το site www.postcardsfromhome.net  και το facebook group @postcardsfromhome.net

 

Βιογραφικά συντελεστών

Φωτεινή Παπαχατζή

Η Φωτεινή Παπαχατζή είναι πολιτιστική διαχειρίστρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και φωτογράφος. Είναι μέλος του Bosch Alumni Network και υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change (2016). Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά και κοινωνικοπολιτιστικά εγχειρήματα μέσω ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων με έδρα την Ήπειρο. Ιδρυτικό μέλος της Artifactory. Από το 2016 οργανώνει το εγχείρημα “Postcards from home”. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε workshops με τον Michael Ackermann και τον Ed Kashi. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master στην Διαχείριση των Τεχνών και την Πολιτιστική Διαχείριση, City University of London (2001) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (2016). Κατέχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων και διδακτική εμπειρία σε προγράμματα μη Τυπικής Εκπαίδευσης – Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2008-2018) και διδάσκει στην Φωτογραφική Ομάδα Κα.Δρω από το 2013.

Λία Ναλμπαντίδου

Σπούδασε Φωτογραφία στο Columbus College of Art & Design (ΗΠΑ). Μεταπτυχιακή Υπότροφος στο Body Academy – Internationale Frauenuniversität, Αννόβερο (EXPO 2000).  H φωτογραφική ενότητα «Το Ασφαλές, Ιδιωτικό Πεδίο του Σπιτιού μου (1996 – 2001) – Μηδέν έως Πέντε» κυκλοφόρησε σαν artist’s book με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου. Η πρώτη έκδοση της εργασίας «Urban Secret Garden» συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το 6ο Βραβείο Dummy Award Kassel. Τα βιβλία της ανήκουν σε Συλλογές Διεθνών Βιβλιοθηκών σε Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Ιρλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Μπουένος Άιρες και Νέα Υόρκη. Το φωτογραφικό της έργο αντιπροσωπεύεται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές σύγχρονης τέχνης. Ενεργή καλλιτέχνης για περισσότερα από 25 χρόνια· ζει στη Θεσσαλονίκη και διδάσκει φωτογραφία από το 1994 σε νέους/ες φωτογράφους όλων των ηλικιών.

 

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, και στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Ο χώρος των Γιορτών Ρόκκας στην Κερά βρίσκεται δίπλα από την  εκκλησία στο κέντρο του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο από όπου θα έρθετε.