Πρόγραμμα 2021

19 Αυγ18:30 / Κερα

Εργαστήριο Φωνητικής & Διάλεξη “Η Κλασική Κρητική Λύρα στην Δυτικοευρωπαϊκή Μουσική”

Ελεύθερη Συμμετοχή

 

Στο εργαστήριο φωνητικής θα παρουσιαστεί ο φωνητικός μηχανισμός, θα περιγραφεί η ανατομία της φωνής, η σχέση σώματος και φωνής, η επιρροή του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην διαχείριση του άγχους, η επιρροή του άγχους στη φωνή αλλά και θα αναλυθούν φωνητικές ποιότητες που αφορούν σε όλα τα είδη φωνητικής εφαρμογής. 

Με απλές οδηγίες και tips θα απαντηθούν ερωτήσεις που αφορούν στην λειτουργία της φωνής αλλά και στην διατήρηση της φωνητικής υγείας

 

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/

 

ΔΙΑΛΕΞΗ – “Η Κλασική Κρητική Λύρα στην Δυτικοευρωπαϊκή Μουσική” – Γιώργος Καλούδης

Παρουσίαση της 18-ετούς έρευνας-μελέτης του τσελίστα, λυράρη και συνθέτη Γιώργου Καλούδη για την κλασική κρητική λύρα.

Μια αναπροσαρμοσμένη παραδοσιακή κρητική λύρα, με νέες εφαρμοσμένες τεχνικές ερμηνείας, που ο ίδιος εμπνεύστηκε απ’την κλασική του εκπαίδευση κι εμπειρία του, με σκοπό την ερμηνεία και ηχογράφηση ενός από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μουσικής, τις Σουίτες για Σόλο Βιολοντσέλο του J.S.Bach.

Τον Μάϊο του 2021, ολοκλήρωσε την ηχογράφηση της νέας του 4-ετούς έρευνας, με τίτλο “La Reveuse”, πάνω στην Παλαιά Μουσική (Μεσσαίωνας & Αναγέννηση), με ρεπερτόριο από το 970-1700μ.Χ. Μετά τον J.S.Bach, η κλασσική κρητική λύρα ταξιδεύει προς τα πίσω στους αιώνες, προς την εποχή της γέννησης της.

O συνθέτης θα μιλήσει για το πως εμπνεύστηκε την δημιουργία της κλασικής κρητικής λύρας, θα ξεδιπλώσει τις ερμηνευτικές δυνατότητες
και τις νέες τεχνικές, που εφάρμοσε σ’αυτήν, ώστε να ερμηνεύσει Δυτική Ευρωπαϊκή μουσική, από τον Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, το Μπαρόκ έως και την σύγχρονη εποχή.

Ο Γιώργος Καλούδης, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Θεατρικών, Κινηματογραφικών και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, και υπό την επιστημονική εποπτεία του καθηγητή Μανώλη Σειραγάκη, δημιουργεί μια εκπαιδευτική μέθοδο για την Κλασσική Κρητική Λύρα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ 

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΙΡΑΚΙΔΟΥ

Η Ειρήνη Τσιρακίδου συνεργάζεται με την διεπιστημονική ομάδα Voice Mentoring η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες φωνής και ασχολείται με την φωνητική αποκατάσταση και διερευνά το θαύμα της ανθρώπινης φωνής μέσα από την συνεργασία των διαφορετικών ειδικοτήτων. 

Με πολυετή πείρα τόσο στις διεθνείς λυρικές σκηνές όσο και την φωνητική εκπαίδευση, συνεργάστηκε με 4 καλλιτέχνιδες για τη δημιουργία της PhonoQuest, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που στόχο έχει την δημιουργία διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της επιστήμης και της τέχνης της φωνής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Ο Γιώργος Καλούδης είναι ερμηνευτής βιολοντσέλου και κλασικής κρητικής λύρας, αυτοσχεδιαστής, συνθέτης και καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου, στο Ωδείο Athenaeum στην Αθήνα.

Η δισκογραφία του αποτελείται από τα άλμπουμ, TRUTH, ON THE WIND, APTERA και DRIOPI, με τις συνθέσεις του, και το διπλό άλμπουμ J.S.BACH: CELLO SUITES ON THE CRETAN LYRA , όπου κυκλοφόρησαν απ’ την DNA Label Records. Το φθινόπωρο του 2021 θα κυκλοφορήσει την νέα του δισκογραφική εργασία με τίτλο “La Reveuse” EARLY MUSIC ON THE CLASSICAL CRETAN LYRA.

Παρουσιάζει τα ρεσιτάλ, “APTERA” (Innovating Tradition), με τις προσωπικές του συνθέσεις για σόλο τσέλο και κλασική κρήτη λύρα, το ρεσιτάλ “J.S. BACH: Cello Suites on the Cretan Lyra”, και το ρεσιτάλ “La Reveuse” με ρεπερτόριο Παλαιάς Μουσικής, σε αίθουσες συναυλιών, αρχαιολογικά μνημεία, εκκλησίες και μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Η πλατεία Ρόκκας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο από τον οποίο θα έρθετε.