Πρόγραμμα 2021

20 Αυγ20:00 / Κερά

Εργαστήριο Ελαιογευσίας

Ελεύθερη Συμμετοχή

 

Μέρος 1ο – Ανοιχτή συζήτηση | Ορθές Πρακτικές από τη συγκομιδή ως το ράφι ή το τραπέζι μας

Στο πρώτο μέρος του εργαστηρίου, που θα είναι ανοιχτό προς το κοινό, θα γίνει αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση, στα σπουδαιότερα λάθη που γίνονται και πως αυτά μπορούν να διορθωθούν, ενώ παράλληλα θα συζητηθεί η οργανοληπτική αξιολόγηση και πως δημιουργούνται οι αρνητικές οργανοληπτικές ιδιότητες. Η θεματολογία επίσης περιλαμβάνει τους διεθνείς κανονισμούς, τις κατηγορίες και τα κριτήρια ποιότητας, την τυποποίηση, καθώς και την οικιακή αποθήκευση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας χώρων γευσιγνωσιών.

Μέρος 2ο – Κλειστή συζήτηση | Οργανοληπτική αξιολόγηση Παρθένων Ελαιολάδων και Γευστική αρμονία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και φαγητού

Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί η μέθοδος οργανοληπτικής αξιολόγησης και θα δοκιμαστούν δείγματα με ελαττώματα αλλά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα Κορωνέικης ποικιλίας από την περιοχή καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδος, ενώ θα δοκιμαστούν ενδεικτικά και δείγματα άλλων ποικιλιών εκτός Κορωνέικης.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί η λογική του ταιριάσματος εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και φαγητών και θα δοκιμαστούν χαρακτηριστικά τοπικά φαγητά με διαφορετικά δείγματα.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: https://giortesrokkas.gr/diloseis-symmetochon/

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ

Ο Ιωάννης Καρβέλας είναι Γενικός Διευθυντής της εταιρείας PARATUS Europe Ltd.

Είναι πιστοποιημένος ως Pro Olive Oil Expert, βασικός εισηγητής των πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της PARATUS Europe και της Ακαδημίας Ελαιολάδου του ΣΕΒΙΤΕΛ, αλλά και ομιλητής σε πλήθος συνεδρίων για την εφαρμογή των ορθών πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια, ελαιοποίηση, αποθήκευση και πώληση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Υποστηρίζει εταιρείες του χώρου τόσο στην εφαρμογή των ορθών πρακτικών του διεθνούς συμβουλίου ελαιοκομίας και απαιτήσεων διεθνών προτύπων σε όλα τα στάδια, στην δημιουργία επισκέψιμων χώρων και παρουσιάσεων, όσο και σε θέματα επικοινωνίας, εκθέσεων και εξαγωγών.

Έχει διοργανώσει με επιτυχία γευσιγνωσίες Ελαιολάδου για περιοδικά και εταιρείες, ενώ έχει ασχοληθεί με την γευστική αρμονία των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων με το φαγητό, εκπαιδεύοντας πλήθος επαγγελματιών της εστίασης αλλά και βοηθώντας τα τμήματα marketing και εξαγωγών δεκάδων εταιρειών. 

Είναι εισηγητής σε θέματα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στο “Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας” και στα “Σχολεία Τουρισμού On Tour” του Insete αλλά και συνεργάτης στην “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά” όπου εκπαιδεύει νέους τυποποιητές.

Αρθρογραφεί για θέματα εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου σε εφημερίδες και περιοδικά γαστρονομίας, ενώ έχει υπάρξει κριτής διαγωνισμών. 

Ταυτόχρονα, είναι έμπειρος Σύμβουλος στην εφαρμογή Συστημάτων Διαχείρισης ISO 9001, ISO 22000 (HACCP), ISO 14001, ISO 27001, ISO 45001, GDPR κτλ, και διαθέτει πολύχρονη εμπειρία ως εισηγητής πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα ανωτέρω πρότυπα σε Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων, συγγραφέας εγχειριδίων, διοργανωτής – ομιλητής σε Συνέδρια και αρθρογράφος.

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Η πλατεία Ρόκκας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο από τον οποίο θα έρθετε.