Εκδηλώσεις 2017

24 Ιουλίου - 7 Αυγούστου

Αυξάνοντας τη διάρκεια των Γιορτών Ρόκκας σε δυο εβδομάδες κι εντάσσοντας μέσα στα ίδια τα χωριά ένα δυναμικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, η περιοχή μετατρέπεται σε σύγχρονη σκηνή για μουσική, εικαστικά, θέατρο κι άλλες τέχνες. Ο ταξιδιώτης γίνεται θεατής και το αντίστροφο, αφού κάθε γωνιά στη διαδρομή φιλοξενεί και διαφορετική δράση προσκαλώντας το κοινό να ταξιδέψει κυριολεκτικά και μεταφορικά.

μουσική

Πλατεία Ρόκκας

20:00

Γιορτές Ρόκκας 2017 Τελετή Έναρξης

Την Δευτέρα 24 Ιουλίου τα παιδιά του ίδιου του τόπου υποδέχτηκαν τους χωριανούς και τους επισκέπτες, σε μια ατμοσφαιρική τελετή σκηνοθετημένη από την Θεώνη Κουτσουνάκη, με τις εικαστικές δημιουργίες της Τζωρτζίνα Σόλο και την πρωτότυπη μουσική του Νίκου Μιχελιδάκη.
Μετά από μια προετοιμασία 2 περίπου εβδομάδων, όπου οι νεότεροι κάτοικοι των χωριών είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου από την ηθοποιό-σκηνοθέτη Θεώνη Κουτσουνάκη, παρουσίασαν μια τελετή εμπνευσμένη από την μυθολογία και την παράδοση της αρχαίας Ρόκκας. Η θεά Βριτόμαρτις ζωντάνεψε μέσα από την ιστορία και επέστρεψε στην Ρόκκα για να γιορτάσει την έναρξη των Γιορτών.
Τα φανάρια που επιμελήθηκε η εικαστικός Τζωρτζίνα Σόλο είχαν ως θεματική τον κύκλο της σελήνης, τη μυθολογία και τον ουρανό. Έτσι η πλατεία της Ρόκκας γέμισε με μικρά και μεγάλα αστέρια, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Από φέτος οι Γιορτές Ρόκκας απέκτησαν τη δική τους μουσική υπόκρουση. Ο μουσικός Νίκος Μιχελιδάκης δημιούργησε με έμπνευση τα κρουστά, τα όργανα της περιοχής και την τοπική μουσική παράδοση και το αποτέλεσμα δικαίωσε τον ατμοσφαιρικό χαρακτήρα της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια η Τζωρτζίνα Τσοντάκη, μαζί με τους μουσικούς Νίκο Σταματάκη, Δημήτρη Κολλιντζα, Άκη Πιτσανη, Στέλιο Οικονομακη, άφησε τη φωνή της να ταξιδέψει στην παράδοση όπως μόνο ένας νέος άνθρωπος- γέννημα του τόπου μπορεί.

Συμμετέχοντες Τελετής Έναρξης

Τα παιδιά Καστανάκη Στέλλα-Μαρία Καστανάκη Χαρά-Ευτυχία Καστανάκης Παναγιώτης Δεικτάκης Μανώλης Δεικτάκη Αγγελική Βαλερά Αγγελική Γεωργιλάκη Κατερίνα Σκαράκη Ελένη
Μαραγκουδάκη Κατερίνα Τσοντάκης Μανώλης Καρτσωνάκη Εύη Καρτσωνάκη Βίβιαν Γιώργος Κυριακαντωνάκης Χριστίνα Κυριακαντωνάκη
και ο παππούς Φουντουλάκης Χαράλαμπος

21:30

Συναυλία Ψαραντώνη- Ψαρογιώργη

Οι διοργανωτές, οι εθελοντές και οι επισκέπτες των Γιορτών Ρόκκας πλημμύρισαν τα χωριά της Ρόκκας και της Κεράς από την πρώτη εβδομάδα εκδηλώσεων. Στην κορύφωση της εκδήλωσης ο Ψαραντώνης κι ο Ψαρογιώργης, οι δυο αυτοί κορυφαίοι μουσικοί παγκόσμιας εμβέλειας συνέπραξαν επί σκηνής σε μια ιστορικής σημασίας περιοχή για την Κρήτη και τη μουσική της. Ερμήνευσαν με τον χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο τους, δικές τους συνθέσεις και επιλογές από την μουσική παράδοση. Μαζί τους ο Γιάννης Παπατζανής στα κρουστά και ο Γιάννης Πολυχρονάκης στο κόντρα μπάσο σε μια μεθυστική συναυλία παρέσυραν με τον μοναδικό τους τρόπο όλο τον κόσμο σε χορό, εκφράζοντας με το σώμα όσα ένιωσε η ψυχή εκείνο το βράδυ.

 

 

23:30
Αστροπαρατήρηση

Στο τέλος της εναρκτήριας βραδιάς των Γιορτών Ρόκκας όσοι από τους επισκέπτες περιπλανήθηκαν στα στενά της Ρόκκας κι έφτασαν στο σημείο της παρατήρησης τ’ ουρανού από το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης έφυγαν με την αίσθηση του παντοτινού και αναλλοίωτου, του χτες που μας φέρνει στο σήμερα και μας ετοιμάζει για το αύριο.

θέατρο

Κερά

19:00

Καλλιτεχνικές δράσεις με τη ΝΕολαία ΚΙσάμου

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου, το απόγευμα ήταν αφιερωμένο στα παιδιά στην Κερά. Οι καλλιτεχνικές δράσεις και τα παιχνίδια με την επιμέλεια παιδαγωγών και μελών της ΝΕολαίας ΚΙσάμου γέμισαν τον αέρα με φωνές, το δρόμο με χρώμα και τα πρόσωπα με χαμόγελα. Η Νικολέτα Βογιατζάκη, η Νίκη Σγουρομάλλη και η Νικολέτα Ψαράκη απασχόλησαν τα παιδιά με δημιουργικά παιχνίδια και κατασκευές.

20:30

Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις Γιορτές Ρόκκας έδωσε το παρόν η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χανίων η οποία στις 26 Ιουλίου υπό την διεύθυνση της Γεωργίας Νικολουδάκη, παρουσίασε το πρόγραμμα με το οποίο απέσπασε την ασημένια διάκριση στην Ασίζη της Ιταλίας, τον Απρίλιο του 2017, στον διεθνή διαγωνισμό της Interkultur. Οι φωνές τους και η δημιουργικότητα τους γέμισαν με περηφάνια και χαμόγελα τους δρόμους της Κεράς.

 

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων έχει κατακτήσει υψηλές θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσειςκαι έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα τεχνών και επιστημών. Αναπτύσσει επίσης έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή.

21:30

Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του William Shakespeare από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Το βράδυ της 26ης Ιουλίου, η πολυβραβευμένη και πολυταξιδεμένη Εταιρεία Θεάτρου Θέση παρουσίασε για πρώτη φορά στη σκηνή της Κεράς μια παράσταση, ένα “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας” που έμοιαζε σα να κουβαλούσε μαζί του όλες εκείνες τις μέρες και τις νύχτες που τα μικρά χωριά στηρίζονται στα όνειρα των ανθρώπων τους. Νέοι και παιδιά γέμισαν το θέατρο της Κεράς δημιουργώντας ένα μικρό μελίσσι φαντασίας και μαγείας, όπως μόνο το θέατρο μπορεί να δημιουργήσει στο μυαλό και στην καρδιά των θεατών του.

Συντελεστές:

Συγγραφέας: William Shakespeare Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος Κοστούμια/ Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Ερμηνεύουν:

Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Θέση

Η Εταιρεία Θεάτρου Θέση ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο του 2015 από τους απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος : Τρυφωνία Αγγελίδου, Αχιλλέα Αναγνώστου, Διαμαντή Αδαμαντίδη, Γιάννη Σαμψαλάκη και Μαρία Χάνου.

μουσική

Πλατεία Ρόκκας

20:00

Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στα γραφικά στενά της Ρόκκας

Το απόγευμα της Δευτέρας 31 Ιουλίου οι χωριανοί ξενάγησαν τους επισκέπτες στα γραφικά σοκάκια και στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν την αρχιτεκτονική του χωριού, το φαράγγι από ψηλά καθώς και την μαγική θέα στα ανάγλυφα τοπία της περιοχής.
Ξενάγηση

21:30

Το χωριό τραγουδάει παρέα με τους «Καθ’ ωδών»

Το βράδυ της 31ης Ιουλίου στην πλατεία της Ρόκκας τα χωριά τραγούδησαν με τους Καθ’ωδών σε μια μια συνάντηση με τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου από το δίσκο ο Δρόμος. Οι Καθ’ωδών όντας οι ίδιοι μια μεγάλη ετερόκλητη μουσική παρέα κατάφεραν να ξεσηκώσουν τους χωριανούς και τους επισκέπτες σε ένα γνήσιο λαϊκό γλέντι από αυτά που ενώνουν τα χέρια σε αγκαλιές και μπολιάζουν στις καρδιές. Στο τέλος της βραδιάς διοργανωτές, χωριανοί, εθελοντές, καλλιτέχνες κι επισκέπτες έγιναν μια τεράστια παρέα.
Καθ’ωδών

 

Οι Καθ’ωδών είναι μια μικτή μουσική παρέα, που ιδρύθηκε στα Χανιά το 2015, από τον Χανιώτη μουσικό Ιωάννη Γιαννακάκη, με έδρα το -κατ’ ευγενική παραχώρηση φιλοξενίας- κτίριο του ιστορικού 2ου Γυμνασίου Χανίων. Σήμερα η μουσική παρέα αριθμεί 54 ενήλικα μέλη, τραγουδιστές και μουσικούς (κατά συντριπτική πλειοψηφία καθηγητές/τριες μέσης εκπαίδευσης) και 6 ανήλικα μέλη. Οι μουσικές γνώσεις δεν είναι προαπαιτούμενο, αντίθετα με την αγάπη για τη μουσική, τη διάθεση για συνεργασία και το όραμα για πολιτιστική προσφορά στο σύνολο. Η ονομασία «καθ’ ωδών» προέκυψε ως μία φυσική σύνθεση των στοιχείων την υπαίθριας μουσικής δράσης στην οποία στοχεύουν αλλά και του ομαδικού τραγουδιού το οποίο υπηρετούν.

θέατρο

Κερά

20:00

Έκθεση τοπικών προϊόντων

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου η Κερά υποδέχτηκε από νωρίς τους επισκέπτες με μια υπαίθρια έκθεση τοπικών προϊόντων αναδεικνύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις, συνδέοντας τους ντόπιους παραγωγούς με τους επισκέπτες των Γιορτών Ρόκκας.

21:30

Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα παρουσιάζει την παράσταση «Το Δέντρο του Οιδίποδα».

Στις 2 Αυγούστου, η σκηνή της Κεράς έδωσε χώρο και χρόνο στην Ομάδα Θεάτρου Ιδέα ώστε να αφηγηθεί την ιστορία της «Το Δέντρο του Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία του Κώστα Γάκη, με τον βραβευμένο Κωνσταντίνο Μπιμπή με το Βραβείο Χορν 2017 και έναν πολυμελή θίασο. Το εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό της Κεράς έμοιαζε να περίμενε αυτή τη βραδιά, αυτή την ομάδα, αυτή την παράσταση μέσα στα χρόνια. Το αιωνόβιο δέντρο πίσω από τη σκηνή, σαν ένα άλλο Δέντρο του Οιδίποδα, μέθυσε με την επιβλητική ομορφιά του κοινό και καλλιτέχνες. Στο τέλος της παράστασης ακολούθησε γλέντι με τοπικούς καλλιτέχνες και στη συνέχεια η Ομάδα Ιδέα αποχαιρέτησε με τραγούδι και χορό την Κερά και το δικό της πλέον Δέντρο του Οιδίποδα.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης Κείμενο: Ομάδα Ιδέα Βοηθός Σκηνοθέτη: Ίριδα Κανδρή Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα Εικαστική επιμέλεια: Βασιλική Σύρμα Δ/νση – Οργάνωση Παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης Παραγωγή: K2L Άλφα. Ιδέα Ε.Ε

Ερμηνεύουν:

Κώστας Γάκης, Μυρτώ Γκόνη, Σταύρος Λιλικάκης, Κώστας Μαγκλάρας, Νεφέλη Μαρκάκη, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ανθή Φουντά

Η ομάδα θεάτρου “Ιδέα” (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής) ιδρύθηκε το 2012 με στόχο μια εντελώς νέα βίωση του θεατρικού φαινομένου.

 

εικαστικά

Ρόκκα & Κερά

9:00

Οργανωμένη εξόρμηση στο φαράγγι της Ρόκκας

Στις 5 Αυγούστου, στην οργανωμένη εξόρμηση στο φαράγγι και στα αξιοθέατα των χωριών Ρόκκας και Κεράς, οι περιπατητές θαύμασαν από κοντά το φυσικό πλούτο, τα τοπία, τα παραδοσιακά ευρήματα καθώς και την ηρεμία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και η εξερεύνηση της.

18:00

Εκπαιδευτικό Εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης: Μινωική Κουζίνα

Το τρίωρο βιωματικό εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας είχε θέμα την μινωική κουζίνα κι απευθυνόταν σε ενήλικες. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να παρασκευάσουν οι ίδιοι υπό την καθοδήγηση αρχαιολόγων, μινωικά γεύματα σε πήλινα μινωικά μαγειρικά σκεύη (πλάθανο, τριποδική χύτρα και κρατευτή), σε ανοικτή εστία. Κύριος στόχος του εργαστηρίου να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία και την εξέλιξη της τροφής στην Κρήτη, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα.

Ιδέα- υλοποίηση: Κούλα Μπορμπουδάκη, Αρχαιολόγος MSc, Ιστορικός Τέχνης Τατιάνα Φραγκοπούλου, Αρχαιολόγος PhD, Ξεναγός

21:00

Παρουσίαση εκπαιδευτικού εργαστηρίου Εικαστικής τέχνης: «Φωτεινές Σπείρες» από την Μαρία Δρακάκη και την Κατερίνα Καρυωτάκη.

Το εργαστήριο απευθύνθυκε σε μαθητές δημοτικού και τα έργα τους εκτέθηκαν από τις 5 εως τις 7 Αυγούστου στα χωριά. Τα παιδιά με την ανάλογη εμψύχωση προσέγγισαν το έργο του γνωστού καλλιτέχνη εμπνεύστηκαν από αυτό και μέσα από μια ακολουθία δραστηριοτήτων αναζήτησαν και συνέδεσαν συμβολισμούς του έργου με τις οπτικές αναπαραστάσεις του μεταλλίου της Ρόκκας . Κεντρικό μοτίβο του έργου ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ η σπείρα (σύμβολο με πολλαπλές ερμηνείες που ταυτίζεται με την Ελλάδα και απαντάται όμως τόσο στο πεδίο της τέχνης όσο και της επιστήμης σε παγκόσμιο επίπεδο). Στόχος του εργαστηρίου να δημιουργηθούν από τα παιδιά σπείρες με διάφορα υλικά , σπείρες πολύχρωμες που με την βοήθεια των καλλιτεχνών εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του χωριού ως υπαίθρια έκθεση φωτίζοντας την διαδρομή των επισκεπτών προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας. Επιπλέον τα παιδιά που πήραν μέρος στο εργαστήριο δημιούργησαν μια ηχοιστορία και την παρουσίασαν στο κοινό στις 5 Αυγούστου, με την οποία αφηγήθηκαν το σενάριο των εργαστηρίων και την έμπνευση από το έργο του Van GOHG και το μετάλλιο της Ρόκκας.

Ιδέα εργαστηρίου: Μαρία Δρακάκη, Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Καρυωτάκη, Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής Εμψύχωση ομάδας- υλοποίηση : Μαρία Δρακάκη, Κατερίνα Καρυωτάκη

 

21:30

Παρουσίαση Γλυπτών και Στεφάνων από τους συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά εργαστήρια της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου στην Κερά, εκτέθηκαν πρώτη φορά τα έργα των συμμετεχόντων των εργαστηρίων Λιθοξόων και Κοσμήματος και η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη πραγματοποίησε την ομιλία της «Οι διαδρομές της πέτρας». Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχε και ο Γιώργος Καστανάκης, Πρόεδρος του Πολλιτιστικού Συλλόγου Κεράς ο οποίος μίλησε για την πέτρα της περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

 

 

Εργαστήριο Λιθοξόων

«Η Ρόκκα (σημαίνει και πέτρα) ίσως είναι από τους αρχαιότερους τόπους λατρείας και κατοικίας της Κρήτης. Οι παλαιότεροι χώροι κατοικίας που θυμόμαστε ήταν λαξευμένοι στους πρόποδες της στους βράχους, και τα χτισμένα σπίτια με καμαρωτά χωρίσματα και πεσσούς στ’ ανοίγματα για πόρτες και παράθυρα μαρτυρούν τη χρήση μονόλιθων πελεκημένων.
Το να οδηγήσεις τους νέους αλλά και τους ώριμους σε ηλικία στην αγάπη του λιθοξόου στην πραγματικότητα οδηγεί σε 4 άξια προσοχής αποτελέσματα:
1.Η αγάπη και η εκτίμηση του κόπου στην δουλεμένη πέτρα των προγόνων μας στο χτίσιμο των σπιτιών τους. Η στερεότητα της μιας πέτρας πάνω στην άλλη απαιτεί λάξευση στις πλευρές τους.
2.Ο τεχνίτης λιθοξόος μαθαίνει να μπορεί να συντηρεί ή να επιδιορθώνει το σπίτι του.
3.Ο λιθοξόος ο οποίος θα ακουμπήσει την πέτρα με αγάπη- με τα πανάρχαια εργαλεία με τα οποία εργαζόμαστε εώς σήμερα- θα αναζητήσει επιπλέον ένα χάιδεμα για ένα στολίδι λαξευμένο πάνω της με ένα λουλούδι ή ένα ζώο.
4.Τον εντοπισμό ενός ταλέντου όχι μόνο για μικρά ανάγλυφα αλλά να φτάσει να αποδώσει μεγάλα γλυπτά. Ένα νταμάρι, τη λάξευση μιας γούρνας ή ενός ανάγλυφου οδηγούσε πάντα σε κρυμμένα ταλέντα που στον ελληνικό χώρο απέδωσαν τους κούρους. Ότι πιο πολύτιμο έβγαλε το ανθρώπινο χέρι στην ιστορία του πολιτισμού.»
Ασπασία Παπαδοπεράκη

Εργαστήριο κοσμήματος

«Το στεφάνι και μάλιστα το στεφάνι από ελιά ήταν και είναι το πολυτιμότερο κόσμημα από την αρχαιότητα έως σήμερα στον ελληνικό χώρο. Οι συμβολισμοί πολλοί. Το αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων εκτός από στεφάνια από χρυσό φέρει κάτι πιο πολύτιμο, ένα μισοτελειωμένο στεφάνι, έτσι όπως το άφησε κάποια στιγμή για κάποιο λόγο ο τεχνίτης του. Έτσι μαθαίνουμε πολύ καθαρά την εκτέλεση ενός κοσμήματος. Μας προκαλεί λοιπόν να συνεχίσουμε το έργο του. Στα νεότερα χρόνια το στεφάνι επέζησε στα κεντήματα, σε πετσετάκια που σκέπαζαν το άνοιγμα στάμνας ή κανάτας. Ας ξαναπιάσουμε τις συνήθειες τις όμορφες του τόπου μας! Το στεφάνι σε κόσμημα ή κέντημα για αθλητές, γάμους και δροσερό νερό.»
Ασπασία Παπαδοπεράκη

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη είναι γλύπτρια. Γεννήθηκε το 1942 στην περιοχή της Κνωσσού. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ 1966-72 με πρώτη υποτροφία του ΙΚΥ και καθηγητές τους: Καλαμαρά, και σκηνογραφία με τον Βασιλειάδη. Από το 1975 μέχρι το 1978 με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ φοίτησε στην Beaux Arts του Παρισιού, με δασκάλους τους Gilli και Cesar και σκηνογραφία στο Θέατρο της Vencennes. Χρησιμοποιεί για τη Γλυπτική της στοιχεία από τις μελέτες της στην ανθρώπινη φιγούρα και από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και την αρχαϊκή γλυπτική. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά (Αρχαιολογία, Εικαστικά, Διπλή Εικόνα, Τέχνη και Λόγος κ.α.) και έχει λάβει μέρος σε Παγκόσμια και Πανελλήνια Συμπόσια και Συνέδρια. Έχει κάνει σκηνικά, μάσκες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Τσαρούχη, Β. Νικολαΐδη, τον Γ. Χατζηδάκη, την Θ. Κίττου, το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου. Έχει υπό έκδοση τα βιβλία: “Ο θησαυρός των Σιφνίων”, “Η ιστορία της ανθρώπινης φιγούρας”, “Τα μέτρα μέτρησης και το ανθρώπινο σώμα”.

μουσική

Αρχαιολογικός Χώρος

 

 

Οι Γιορτές Ρόκκας 2017 κορυφώθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισάμου Χανίων με τη συμφωνική συναυλία του Χριστόφορου Σταμπόγλη και της Μυρτώς Παπαθανασίου μαζί με την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Από νωρίς το απόγευμα στήθηκε στην πλατεία της Ρόκκας μια μεγάλη γιορτή για την υποδοχή των θεατών και ταυτόχρονη προβολή των μέχρι εκείνη τη μέρα δράσεων και προετοιμασιών. Οι θεατές είχαν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα στενά του χωριού, να παρατηρήσουν τα εικαστικά έργα που προέκυψαν από τα εργαστήρια, να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα.

Μια βραδιά που άφησε τις ομορφότερες εντυπώσεις καθώς κι ένα δεδομένο, την επιτυχία της διοργάνωσης, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 4.500 επιβεβαιώνοντας τη συνέπεια και συνέχεια των Γιορτών Ρόκκας.

 

21:30

Συμφωνική Συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και τον Μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη.

Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ. Διευθύνει ο Παύλος Σεργίου.

 

Μυρτώ Παπαθανασίου – Χριστόφορος Σταμπόγλης

Η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου και ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης εμφανίζονται στις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου, από την Μετροπόλιταν Όπερα της ΝΥ μέχρι τη Σκάλα του Μιλάνου, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, Κόβεντ Γκάρντεν κλπ αντίστοιχα θέατρα. Επί σκηνής συναντήθηκαν τελευταία φορά το 2015 στην όπερα “Έτσι κάνουν όλες” του Β. Α. Μότσαρτ ενώ είχε προηγηθεί την ίδια χρονιά η συμμετοχή και των δύο στην παραγωγή του “Ντόν Τζοβάννι” στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου, αμφότερες παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Φέτος θα συναντηθούν ξανά στις Γιορτές Ρόκκας όπου θα ερμηνεύσουν και πάλι άριες και ντουέτι του Β. Α. Μοτσαρτ αλλά και ρομαντικές άριες με την ΑΣΟΝ και υπό την διεύθυνση του Π. Σεργίου.

 

Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ

Ο ομώνυμος, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος σύλλογος-φορέας της ιδρύθηκε το 1998 από μέλη της ΚΟΑ, γονείς, καθηγητές Ωδείων, συνθέτες και πανεπιστημιακούς. Στην ΑΣΟΝ παίζουν μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα Ωδεία του Λεκανοπεδίου και από Λουτράκι, Κόρινθο, Λαμία, Σύρο, Πάτρα κ.λ.π. Μουσικός της διευθυντής είναι από την ίδρυσή της ο Παύλος Σεργίου. ΄Εχει παίξει στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην ΕΛΣ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Κέντρο Πολιτισμού ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα Παν/μια Αθηνών, Πατρών και Αριστοτέλειο, σε σχολεία και δημοτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

 

Πώς να έρθετε

Τα χωριά Ρόκκα και Κερά βρίσκονται στα Βορειοδυτικά του Νομού Χανίων, στον Δήμο Κισσάμου με απόσταση 12 χλμ. από την Κίσσαμο, 39 χλμ. από τα Χανιά και 55 χλμ. από το αεροδρόμιο Χανίων. Ακολουθώντας την Εθνική οδό Ε65 από Χανιά προς Κίσσαμο, στρίβοντας στον κόμβο για Νωπήγεια προς Κερά – Ρόκκα, δεν θα δυσκολευτείτε να μας βρείτε. Η πλατεία Ρόκκας βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, δίπλα ακριβώς από τον κεντρικό δρόμο από τον οποίο θα έρθετε.

Μοιραστείτε αυτή την εκδήλωση